Eddig idén haltak meg benne a legtöbben, és ez a leggyilkosabb típusa

2018.12.08. 23:00 Medibon

Eddig idén haltak meg benne a legtöbben, és ez a leggyilkosabb típusa

Minden 8. férfi és minden 11. nő rákban halt meg, az idei adatok szerint. 

(a fotón sugárkezelés látható)

Egyelőre hiába az egyre biztatóbb kutatások, kísérletek, terápiák

Az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) adatai szerint 2018-ban közel 10 millió ember hal meg rákos megbetegedésben világszerte. 

Az eddigi tendenciák alapján év végére 18,1 millió új beteget diagnosztizálnak, és ebből megközelítőleg 9,6 millióan fognak belehalni. Azért, hogy érzékeljük a romló tendenciát, 2012-ben még 14,1 millió új betegről és 8,2 millió halálesetről szólt a Nemzetközi Rákkutatási Hivatal jelentése.

A leggyilkosabb

Az egész világon a tüdőrák a leggyilkosabb ráktípus. Az új diagnózisok száma 2,1 millió fő, ebből 1,8 millió főt el is vitt. Az összes újonnan diagnosztizáltak számából 1,3 millió volt férfi, és 725 ezer nő. Ahogyan látszik is, a tüdőrákban a férfiak a veszélyeztetettebbek, viszont az előfordulása a nők között gyorsul, és aggasztóan emelkedik. Annyira, hogy a világ bizonyos részein, például az USA-ban a fiatal nőket már jobban veszélyezteti a tüdőrák, mint a hasonló korosztályú férfiakat.

A tüdőrák után az alábbiak a leggyilkosabbak: 

  • vastagbélrák 
  • prosztatarák 
  • gyomorrák
  • mellrák 

A mellrák esetében pozitív, hogy az idei évre várható 2,1 millió új diagnózisból, a hatékony kezeléseknek köszönhetően a halálozások száma "csak" a harmada, azaz 627 ezer lesz majd - szerepel a jelentésben.

Földrajzi helyzet szerint

Az adatokból az is látható, hogy a különböző ráktípusok előfordulása földrajzi helyzettől, továbbá társadalmi, és gazdasági viszonyoktól is függ. Az új betegek közel fele, a haláleseteknek pedig több mint fele ázsiai (a világ népességének körülbelül 60%-a él itt). Afrikában alacsonynak tűnnek a számok, mert a világ diagnosztizált rákbetegeinek 5,8%-a, a rákos haláleseteknek pedig a 7,3% származik innen. Ez a furcsaság, hogy a számok alapján többen halnak meg benne, mint amennyi a rákbeteg, úgy lehetséges, hogy a nem megfelelő egészségügyi állapotok miatt, gyakran csak a halála után derül ki az ok.  

Megelőzés

A Nemzetközi Rákkutatási Hivatal szakértői is kiemelik, hogy számos ráktípus kialakulásának esélye csökkenthető: 

Forrás: time.com

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások