A test öregedésének állomásai

2019.03.01. 17:10 Medibon

A test öregedésének állomásai

A testünk öregedési folyamatában vannak mérföldkövek, ezeket vesszük sorra, időrendben. Fontos, hogy a nagy átlag szerint nézzük, mert persze ezek a folyamatok, az egészséges életmód következtében eltolódhatnak, vagy egészségtelen életmód hatására korábban következhetnek be.

18- Bőr

  • Innentől évente 1%-kal csökken a bőr kollagén-, és elasztintartalma, amik a bőr rugalmasságának megőrzésében játszanak kulcsfontosságú szerepet. Lassulhat a folyamat, ha valaki nem dohányzik, egészségesen táplálkozik, és mindennap használ fényvédőt, még a lakásban is. Igen, a lakásban is, nem elírás, mert a legújabb kutatások szerint a neonlámpák, a mobiltelefonok, és bizonyos elektronikai eszközök kijelzői is olyan bőrkárosító UV-fényt bocsátanak ki, melyek fokozzák a bőr öregedését.

30- Tüdő

  • 30 éves kor után a tüdő kapacitása évente 1%-kal csökken. A folyamat gyorsul az inaktív, ülő életmódot folytatóknál, és lassul azoknál, akik rendszeresen sportolnak. Tehát a tüdő egészsége szempontjából kulcs az aktív életmód.

35- Izomzat 

  • Mindannyiunk szervezete izmot veszít ezután kivétel nélkül, ezzel párhuzamosan pedig, a szervezet egyre több zsírt raktároz el. A folyamat a 40 fölött még látványosabbá válik. Amennyiben szeretnéd megóvni az izmaidat a fokozatos leépüléstől, elkerülhetetlen, hogy sportolni kezdj.

35- Csontok

  • A csontállomány évente 1%-ot veszít a tömörségéből 35 éves kor fölött (ez a menopauzát követően még drasztikusabbá válik). A csontritkulás megelőzésében bizonyítottan hatékony a súlyokkal történő edzés, egy 2015-ös kutatás szerint pedig pusztán napi 2 x 20 helyből felugrással is már jelentősen növelhető a csípőcsont csontsűrűsége.

40- Szem

  • Fiatalon még úgy működik, mint egy fényképezőgép precíz multifokális lencséje, ám 40 éves kor fölött a látósugár jelentősen lecsökken. A szem egészségének megőrzése érdekében mellőzzni kell a dohányzást, és fontos a jó minőségű napszemüveg viselése, mert az UV-sugárzás, és a cigaretta is növeli a szürke hályog kialakulásának esélyét.

50- Vese

  • A vesefunkció 50 éves kor körül romlásnak indul, bár ennek hatását nem mindig érzékeljük. Ebben a korban még fontosabbá válik az elgendő víz bevitele. Azzal sem árt tisztába lenni, hogy a kor előrehaladtával a szomjúságérzet csökken, ezért a vízivásra naponta többször figyelmeztetnünk kell magunkat. Kutatások igazolják, hogy a több folyadékot fogyasztók, kevésbé szembesülnek a veseproblémákkal. 

60- Gyomor

  • A bélben, illetve a vékonybélben elhelyezkedő finom bolyhok, melyek az emésztésben, a tápanyagok felszívódásában töltenek be fontos szerepet, 60 éves korban sorvadásnak indulnak. Idősebb korban emiatt gyengül az emésztés, és csökken a tápanyagok felszívódása. Fontos odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, és a kornak megfelelő étrend-kiegészítőket szedése.

60- Fül

  • Az időskori hallásvesztés fokozatosan történik, ám a 65 és 74 év közöttiek harmadánál, már egyértelműen jelentkezik a probléma. Ellene sajnos nincs mit tenni, viszont a hangos zenehallgatás, vagy a rendszeresen túl nagy zajban eltöltött idő mindenképpen ront a helyzeten.

65- Szív

  • Ebben a korban a szívizom sejtjeinek száma csökken, a méretük viszont nő, ami a szív falának megvastagodását idézi elő. A szívünket érintő különféle megbetegedések jellemzően 65 éves kor körül jelentkeznek. 20-30 éves korban érjük el az állóképességünk csúcspontját, ami ezután tízévente 10%-kal csökken. 

70- Agy

  • Az agy leépülése hosszú, lassú folyamat, ám körülbelül 70 éves kor körül kezdjük el komolyabban észlelni, hogy romlanak az agyi funkcióink. Lényeges, hogy stimuláljuk az agyat rendszeresen, olyan kihívást jelentő aktivitással, mint például a rejtvényfejtés, ami segít szinten tartani az agyműködést.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

A PET-CT berendezéssel végzett diagnosztika egy olyan nagy érzékenységű vizsgálati módszer, ami már akkor figyelmeztethet kóros elváltozásra, amikor a daganatos megbetegedést a hagyományos módszerek még képtelenek feltárni. Az ideg- és elmebetegségek kezelésében is fontos szerepet játszik. Sok tekintetben életmentő vizsgálat.

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

A telefonkönyvedben lassan több az orvosok telefonszáma, mint az ismerőseidé? A rendelőben már a takarító is a neveden szólít? Bizonyos egészségügyi panaszok okait nem mindig lehet gyorsan és egyszerűen feltárni. Ha több kezelés és vizsgálat is kudarcot vallott nálad, továbbra is visszatérő betegségek, krónikus tünetek gyötörnek, a háttérben ismeretlen eredetű gyulladások, gócok húzódhatnak meg, és gyengítik le napról napra egyre inkább a szervezetedet. 

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.