A cseresznyézés egészségügyi előnyei

2018.06.19. 00:00 Medibon

A cseresznyézés egészségügyi előnyei

Benne vagyunk a cseresznyeszezonban, ilyenkor érdemes sokat fogysztani belőle, mert az egészségre számos pozitív hatása van. Összeszedtük őket, szemezgess belőle.

Segíti a fogyást, vagy az egészséges testsúly megtartását

  • A cseresznyét karcsúsító gyümölcsnek is hívják, mert már a bélben képes semlegesíteni a zsírokat, így azok nem tudnak bejutni a vérbe. Alacsony kalóriatartalmú, alig tartalmaz zsírt, viszont nagy százalékban vizet. Magas rosttartalma miatt pedig a megfelelő bélműködéshez is hozzájárul, így az egészséges fogyásban is jó szolgálatot tehet. 

Fiatalít, lassítja a bőr öregedését

  • A bioflavonoid tartalmának köszönhetően a cseresznye fiatalít, segíti a bőr megújulását, lassítja az öregedési folyamatokat, illetve jótékonyan hat a kötőszövetek anyagcseréjére is. A benne lévő antioxidánsok segítenek leküzdeni a szervezetnek a káros szabad gyököket, amelyek többet között a sejtek, ezáltal a bőr öregedéséért is felelősek. 

Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

  • A cseresznyefogyasztás rendkívül pozitívan hat a keringési rendszerre a benne található antocianinok miatt. Az antocián (egy növényi festék) erősíti, plusz rugalmassá is teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. Rendszeres fogyasztása csökkenti a rossz koleszterinszintet, a magas vérnyomást, a vércukor szintet, ezzel pedig csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, mint amilyen például a stroke is. Magas káliumtartalma segít szabályozni a szívritmust is. Szívrohamon átesetteknek is érdemes fogyasztani, mert sok melatonin-t tartalmaz, a szívrohamot szenvedett személyeknek pedig alacsony lesz a melatonin szintjük.

Javítja a porckopást, és az izmok, ízületek állapotát

  • Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. Egy 6 hetes kutatásban a résztvevők naponta kétszer 3 deci cseresznyelevet ittak meg, az eredménye a kutatókat is megdöbbentette. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a cseresznye levének fogyasztása jelentősen javítja a porckopást és az ízületek állapotát. A reumás fájdalmakat is enyhíti, sőt izomgyulladások, izomláz kezelésére, illetve megelőzésére is érdemes rendszeresen cseresznyét fogyasztani.

Segíti a jó alvást

  • Ajánlott lefekvés előtt fél órával enni egy kis cseresznyét, vagy inni egy pohár cseresznyelét, mert természetes melatonint viszünk be a szervezetünkbe, amely a nyugodt alvásért felelős hormon, és abban is segít, hogy normalizálódjon a cirkadián ritmusunk. Kutatások szerint a cseresznyefogyasztással eredményesen lehet leküzdeni a jetlag hatást.

Vegyes: rákmegelőzés, immunrendszer, fogak, csontok erősítése,...

  • A vitaminok közül jelentős mennyiségben tartalmaz A-t, B1-et, B2-t, B6-ot, C-t. Gazdag ásványi anyagokban, és nyomelemekben, hiszen folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat tartalmaz. Emiatt erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások kialakulásának esélyét. Pantoténsav, niacin, biotin, és riboflavin tartalma miatt, segíti a fogak, és csontok fejlődését, gyermekeknek kifejezetten ajánlott. Az aszpirinnél is erősebb, és hatékonyabb gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. És ugyanezek az antioxidánsok a szemet támadó zöld hályoggal szemben is képesek felvenni a harcot.

Forrás: care2.com

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé.

Hozzászólások