Érdekességek a szívünkről

2019.03.21. 18:00 Medibon

Érdekességek a szívünkről

A szív a vérkeringésünk központjában található izmos aortapumpa, amely percenként 60-80-szor húzódik össze, ezzel tartva fenn a keringésünket. Folyamatos munkája biztosítja testünk valamennyi pontjának a vérellátását. Viszont romantikus kép is tartozik a szívhez, ami a szerelmes álmodozásokkal ellentétben valójában értünk dobog. De csak értünk? Tényleg megszakadhat a szívünk másért?

Összegyűjtöttünk néhány érdekességet az emberi szívről:

 • A Mayo Klinika kutatásai alapján publikált becsült adatok szerint, egy egészséges felnőtt ember szíve percenként 60-100 dobbanás között teljesít. Ebből tudni lehet, hogy egy egészséges ember szíve naponta 100.000-szer, az átlagos élettartam alatt pedig 2 milliárd 500 millió alkalommal dobban.
 • Hazánkban évente 10.000 feletti a száma azoknak a haláleseteknek, amelyeket szívroham okoz, a világban pedig 7,1 millióan vesztik életüket évente emiatt.
 • A megtört szív létezik egy szindróma neve. A megtört szív szindróma nem más, mint a szív ideiglenes betegsége, és olyan stresszhelyzet váltja ki, mint például egy szerettünk elvesztése. A tünete hirtelen mellkasi fájdalom, sokan azt hiszik, hogy szívinfarktusuk van.
 • A túl kevés kálium se jó a szervezetnek, mert ez szívritmuszavarhoz, alacsony vérnyomáshoz és szapora pulzushoz vezethet.
 • Az újszülötteknek a leggyorsabb a szívverésük, ami percenként 70-190 dobbanást jelent.
 • Megszakadhat-e a szív? Sajnos valóban létezik orvosilag ilyen probléma, legtöbbször heveny szívinfarktus szövődménye. Általában a bal szívkamra falának kiszakadása, ritkábban a szív két kamrája közötti fal, a sövény kilyukadása miatt következik be. Ha bekövetkezik kicsi az esély a túlélésre.
 • 1982-ben ültettek be először műszívet, amit egy seattle-i fogorvos kapott.
 • Ha hetente 5-6 alkalommal fogyasztasz diót, mogyorót, és egyéb olajos magvakat, minimum egy maréknyi mennyiséget, azzal nagymértékben csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
 • A hétfői átok: több kutatás is kimutatta, miszerint más napokkal szemben a hét első napján gyakoribb a szívinfarktus. Azt is feltárták, hogy a férfiak esetében a hétfőn bekövetkező szívinfarktus 20%-kal, míg a nők esetében 15%-kal magasabb.
 • Évtizedekig a szívet tartották felelősnek az érzelmeinkért, később kutatások hatására ezt a szerepet az agyunk kapta meg. Néhány éve egy kutatócsoport munkájának köszönhetően azonban kiderült, hogy a szív befolyással van az agyra, és a köztük lévő kommunikáció kétirányú. Ez hatással van szerveink működésére és életminőségünkre is. A szíved „kommunikál”, méghozzá azáltal, hogy felgyorsul, vagy éppen lassul a működése, valamint az idegrendszer közvetítésével és a hormontermelés változásaival is.

Ha szerenéd kivizsgáltatni, most ide kattintva kedvezményes vizsgálatcsomaggal teheted meg!

 • Nem baloldalon van a szíved, hanem középen, a mellkas közepén helyezkedik el.
 • 1816-ban egy francia háziorvos, név szerint Théophile Laennec összetekert újságot használt arra, hogy egyik női betege szívét meghallgathassa. Ez volt a világon az első „sztetoszkóp”.
 • Kutatások szerint, a férfiak kopaszodása összefüggésbe hozható a szívbetegséggel. Ha a fej teljes hosszában hullik a haj 23%-kal nő a szívbetegségek kockázata, teljes hajhullás esetén ez 36%-ra emelkedik. Ha a kopaszodás magas koleszterinszinttel és magas vérnyomással is társul, akkor a kockázat még nagyobb.
 • A szív egyedi az átültetés kapcsán is, mivel ez az egyetlen szervünk, amit nem lehet átültetni, miután a vérkeringés leállt. Így a dobogó szív a kivétele után, régen jégbe került, és még 4 órán keresztül beültethető maradt. Ma már speciális tárolók révén, akár 12-15 óráig is tudják tárolni a beültetés előtt.
 • A női szív gyorsabban ver, mint férfiszív. Körülbelül hat ütéssel többet dobban percenként. Ezt a két nem szívének méretbeli különbségével is magyarázzák, mivel a férfiszív 25%-kal nagyobb, így egy dobbanás alatt több vért pumpál, mint a nőké.
 • Tévhit, hogy a tüsszentéstől megállhat a szív? Amikor hapcizunk, akkor nagyobb nyomás keletkezik a mellkasunkban, és ez hatással van a vér áramlására is a szívünkben. Egy rövid pillanatra megváltozhat a vérkeringés ritmusa, de tévedés azt hinni, hogy a szív ilyenkor kihagy egy ütemet.
 • Ha egy zene gyorsabb, mint a 60 ütem per perc, megemeli a vérnyomást és a szívünk ritmusát is. A hangerő és a gyorsaság teszi ezt, a zene műfajától, stílusától függetlenül.
 • Jó kedvvel védheted a szíved, mert ha nevetsz, az normalizálja a vérnyomásodat, ellazítja az érfalakat, amiken keresztül így több vér juthat el a test, különböző területeire.

Öthetes magzati korban kezd dobogni a szív, és utána meg sem áll, amíg élünk. Sok törődést érdemel, hisz mindent neki köszönhetünk. Óvd meg, és fektess hangsúlyt a megelőzésre időben!

Ha szerenéd kivizsgáltatni, most ide kattintva kedvezményes vizsgálatcsomaggal teheted meg!

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Tavaszi fáradtságnak is gondolhatnád, de lassú szívverés is okozhatja

Tavaszi fáradtságnak is gondolhatnád, de lassú szívverés is okozhatja

Természetes módon is lelassulhat a szívverésünk például pihenés közben, vagy az életkor előrehaladtával, illetve az edzett sportolóké is eleve lassabb. Ha azonban a tavaszihoz fáradtsághoz hasonló, ólmos fáradtságot, kimerültséget, nem igazán indokolja semmi, érdemes ellenőrizni, nem szívritmuszavar (bradycardia) áll-e a háttérben.

Zsibbadó kar - szívprobléma okozza?

Zsibbadó kar - szívprobléma okozza?

Kérjük kattints a Bővebben feliratra a cikkhez

13, a szív egészségének kedves élelmiszer

13, a szív egészségének kedves élelmiszer

A táplálkozás a szívünk egészségének megőrzése szempontjából is roppant fontos. Vannak olyan élelmiszerek amelyek szívünknek különösen előnyös, kedves tulajdonságokkal bírnak. Lássuk!