Ételek szívbajok ellen

2019.03.10. 17:00 Medibon

Ételek szívbajok ellen

A szív- és érrendszeri megbetegedések napjainkban élen járnak a halálozási okok között. Az étkezéseddel sokat tehetsz azért, hogy elkerüld a szívproblémákat. A recept egyszerű, bár betartani mégis sokaknak jelent gondot: kerüld az egészségtelen ételeket, és helyettük fogyassz táplálékban, rostban és egészséges zsírokban gazdag élelmiszereket! Cikkünkbe összegyűjtöttük azokat az ételeket, melyek hozzájárulnak a szív egészséges működéséhez, és melyek rendszeres fogyasztásával elkerülhető akár a stroke is.

Étcsokoládé
  • Bár az édesség kerülését számos diéta javasolja, egy-egy kocka étcsokoládé mégis hasznos lehet a szívnek. Ha minden nap jutalmazod magad vele, csökkentheted a halálos szívroham, stroke kockázatát. Jó, ha tudod, hogy ehhez legalább 60-70%-os kakaótartalmú finomságot kell választanod. Az étcsokoládé olyan flavonoidokat tartalmaz, melyek javíthatják a vérnyomásodat, elejét vehetik a gyulladásoknak.
Burgonya
  • Sokan ódzkodnak a krumpli fogyasztásától is, holott sütés nélkül jót tehet a szívnek. Ez annak köszönhetően, hogy gazdag káliumforrás, ezáltal mérsékeli a vérnyomást. Magas rosttartalmának köszönhetően a szívbetegségek rizikóját is csökkenti.
Paradicsom
  • A burgonya mellé idekívánkozik káliumtartalmának köszönhetően a paradicsom is. Ráadásul ez a piros finomság likopint és karotinoidot tartalmaz, és kiváló antioxidáns. A karotinoid segít megszabadulni a koleszterintől, óvja az ereket és csökkenti a szívroham kockázatát. Alacsony a cukor- és kalóriatartalma.
Extra szűz olívaolaj
  • Az olaszos ízvilágnál maradva nem hagyható ki a listánkból az extra szűz olívaolaj sem. Egy kutatásban szívbetegség kockázatának kitett embereket vizsgáltak, akiknek a mediterrán étrendet kellett követniük. Zöldségekben, gyümölcsökben gazdag diétát, amit diófélékkel és naponta legalább 4 evőkanál olívaolajjal egészítettek ki. Az eredmény: 30%-kal csökkent esetükben az agyvérzés és a szívroham rizikója. Az extra szűz olívaolaj az egyszeri telítetlen zsírok kiváló forrása, ami egyszerre csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet.
Vörösbor
  • Kis mennyiségben fogyasztva a vörösbor is jól hathat a szívre. Nagy mennyiségben viszont éppen az ellenkezőjét okozhatja az alkohol. Polifenolt és resveratrolt tartalmaz, ugyanakkor ezekhez a hasznos „adalékokhoz” alkoholmentes forrásból is hozzájuthatunk, mert megtalálhatók a tiszta mogyoróvajban és a szőlőbe is.
Bogyós gyümölcsök
  • Egy tanulmány során olyan 25 és 42 év közötti nőket vizsgáltak, akik hetente több mint három adag áfonyát és epret fogyasztottak. 32% -kal alacsonyabb volt esetükben a szívinfarktus-kockázata. A tanulmány szerzői ezt az antociánként ismert vegyületeknek, flavonoidoknak (amelyek antioxidánsok) tulajdonították. Ezek csökkenthetik a vérnyomást és megnövelhetik az erek rugalmasságát.

A bemutatott élelmiszereken túl az olajos magvak, a lazac, a hüvelyesek, az avokádó, a gránátalma, a citrusfélék, sőt még a zabpehely is, jótékonyan hatnak a szív egészségére.

Építsd be ezeket is bátran az étrendedbe!

Forrás: health.com

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások