Részletes leírás
(Figyelem! Online vásárlásban tapasztalatlan ügyfeleink akár emailben is elküldhetik a megrendelésüket az alábbi címre: medibon@medibon.hu)
Nehéz elképzelni, hogy a gyerekkorunk óta szeretett ételek okozhatják minden problémánkat, legalábbis a kínosabbakat. Bizonyos tápanyagokra, összetevőkre ugyanis érzékenyen reagálhat a szervezetünk. A tünetek a kellemetlentől egészen a fájdalmasig terjedhetnek.
Előfordulhat, hogy valaki már réges-régen szenved egy tünettől, anélkül, hogy tisztában lenne azzal, hogy ételérzékenység okozza, ami ráadásul orvosolható is lenne.
Ételintolerancia vagy ételallergia?
Az ételintoleranciával szemben az ételallergiát egyszerűbb beazonosítani, mivel utóbbi esetén a szimptómák szinte rögtön és hevesen jelentkeznek. Ezzel szemben az ételintolerancia tünetei nagyban függnek az elfogyasztott étel mennyiségétől, a panaszok pedig akár napokkal később jelentkezhetnek. Így nehéz felismerni. A két probléma között az is nagy különbség, hogy az ételallergiát az immunrendszer okozza, míg az intoleranciát az emésztőrendszer váltja ki.
A következő tünetek utalhatnak ételintoleranciára:
- légzőszervi tünetek: tartós köhögés, asztmás légzés, hörghurut;
- bőrtünetek: csalánkiütés, bőrpír, viszketés;
- emésztőrendszeri tünetek: hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, hasi puffadás, irritábilis bélszindróma (IBS);
- egyéb tünetek: fejfájás, migrén, idegesség, ingerlékenység, szívdobogás érzése, ízületi fájdalmak, álmatlanság.
A tünetek kiváltó oka lehet az élelmiszer maga, vagy a magas hisztamin tartalma, vagy a hisztamin felszabadító képessége, illetve az élelmiszerek feldolgozása, érlelése, tartósítása során felszabaduló biogén aminok, valamint a tartósítószerek, adalékanyagok.
A laborvizsgálathoz egy pici vérre van szükség, az egész kb. 15 perced veszi igénybe, a lelet 8-10 napon belül készül el.
Nézzük mik tartoznak pontosan a 220+ ételintolerancia vizsgálatba
Gyümölcsök
alma, ananász, avokádó, banán, citrom, cseresznye, datolya, eper, faeper, fekete, áfonya, fekete, ribizli, füge, görögdinnye, gránátalma, grapefruit, gujava, kivi, körte, licsi, lime, málna, mandarin, mangó, mazsola, narancs, nektarin, olajbogyó, őszibarack, papaja, paradicsom, rebarbara, ribizli, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő, vörösáfonya
Húsok
bárányhús, bivaly, borjúhús, csirkehús, disznóhús, fogolyhús, fürjhús, kacsahús, kecskehús, lóhús, marhahús, nyúlhús, osztriga, pulykahús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús
Gyógynövények és fűszernövények
aloe vera, ánizs, babérlevél, bazsalikom, bors (fekete / fehér), borsmenta, cayenne-bors, csalán, curry, édesgyökér, fahéj, fokhagyma, gingek, ginzeng, gyömbér, kakukkfű, kamilla, kapor, komló, koriander (levél), kömény, majoranna, menta, mustármag, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília, vörös chili, zsálya
Tej, tejkészítmények
alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, juhtej, kazein, kecsketej, tehéntej, tojásfehérje, tojássárgája
Olajos magvak
dió, fenyőmag, földimogyoró, kesudió, kókusz, makadámdió, mandula, mogyoró, paradió, pisztácia, tigrisdió / földimandula
Zöldségfélék
amarantusz, articsóka, bors, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, csicseriborsó, cukkíni, édesburgonya, édeskömény (levél), fehér karóbab, fehérrépa, fejes saláta, hagyma, jucca, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, karfiol, kelbimbó, kobaktök / futótők, lencse, mángold, mogyoróhagyma, padlizsán, paprika, póréhagyma, ruccola, sárgarépa, spárga, spenót, széles, bab, szójabab, torma, uborka, vizitorma, vörös vesebab, zeller, zöldbab
Gabonafélék
árpa, búza, búzakorkorpa, durumbúza, gliadin, gríz, köles, kukorica, kuszkusz, lenmag, maláta, pohánka, quinoa, rizs, rozsliszt, tönkölybúza, transzglutamináz, zab
Halak és a tenger gyümölcsei
ajóka, alga, espaguette, alga, spirulina, alga, wakame, angolna, parti csiga, csuka, doradó, fekete sügér, fekete tőkehal, fésüs kagyló, foltos tőkehal, garnélarák, hering, homár, hüvelykagyló, kacsakagyló, kardhal, kaviár, kék kagyló, kemény - vagy pénzkagyló, lazac, lepényhal, makréla, naphal, osztriga, ördöghal, pisztráng, polip, ponty, rombuszhal, sügér, szardínia, szívkagyló, tarisznyarák, tintahal, kalamári tintahal, szépia tonhal, tőkehal
Egyebek
fekete tea, zöld tea, agar-agar, élesztő, gesztenye, gomba, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, nádcukor, napraforgómag, repcemag, szentjánoskenyér, szezámmag
A megfelelő étrend, betartása mellett hamar tünetmentesség érhető el. Ez az úgynevezett eliminációs diéta, amely azt jelenti, hogy a kérdéses élelmiszert ki kell iktatni az étrendedből az ajánlott időtartamra (minimum 3 hónapra).
Kérd a vizsgálatot, hogy mihamarabb gond nélkül falatozhass!
Hozzászólások