13, a szív egészségének kedves élelmiszer
2018.03.28. 00:00 Medibon

A táplálkozás a szívünk egészségének megőrzése szempontjából is roppant fontos. Vannak olyan élelmiszerek amelyek szívünknek különösen előnyös, kedves tulajdonságokkal bírnak. Lássuk!
1. Zöldfűszerek
- Az, hogy a normál konyhasó egészséges-e vagy sem, hogy jobb-e a parajdi, a himalájai, vagy a tengeri só, máig vitatott, viszont az tény, hogy nélkülözhetetlen, mert tisztítja a szervezetet, a vérereket anélkül, hogy vegyi anyagokkal terhelné a májat. Hazánkban a fő probléma viszont nem is elsősorban a minősége, hanem a mennyisége, mert a napi 5 gramm ajánlott mennyiséget a lakosság nagy része átlagban több mint a 3 szorosával lépi túl. Ez már rendkívül egészségtelen a szervezetnek, a szívnek, ezért javasolt csökkenteni a sóbevitelt.
- Tökéletes megoldás só helyett zöldfűszerezni az ételeket ízesítéséhez. Petrezselyem, oregánó, zeller, de megoldás lehet a vasfű alkalmazása is, amely kiváltképpen sós ízt kölcsönöz az ételnek. Ezzel napi szinten tehetünk rendkívül sokat azért, hogy ne legyen probléma a vérnyomásunkkal.
2. Alacsony zsírtartalmú joghurt
- A tejtermékekről általában a "jót tesz a csontoknak" jut eszünkbe, ám az alacsony zsírtartalmú joghurtok magas kalcium-, és kálium tartalma segít a magas vérnyomás szabályozásában is.
3. Fekete bab
- A fekete bab számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely jót tesz a szívnek. Antioxidánsok, folsav, magnézium mind segítenek a vérnyomás szabályozásában. A jelentős rost tartalma pedig hozzájárul, hogy a vércukorszint is rendben legyen.
4. Narancs
- Az édes, és lédús narancsok nagy mennyiségben tartalmaznak pektint. A pektin nagyszerű koleszterinszint-csökkentő, jól alkalmazható a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a vastagbélrák megelőzésére is, és nem mellékesen hatékony természetes méregtelenítő. Egy kutatás résztvevőinél, akik napi két csésze 100%-os narancslevet ittak a véredények egészségesebbé váltak, és csökkent a vérnyomásuk is. A benne lévő kálium segít a vérnyomás szabályozásában.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5. Vörösbor, vörös szőlő
- Az alkoholfogyasztás alapvetően káros, ám ha valaki mégis mértékkel fogyasztana valamelyik típusából, akkor a szívre nézve a vörösbor a legegészségesebb választás. A vörösborban található rezveratrol és katekinek védik az érrendszert, jót tesznek a koleszterin szintnek. Azért inkább vörös szőlővel, vagy kapszulában ajánljuk a rezveratrol bevitelét, az alkohol helyett.
6. Tengeri halak (Lazac, tonhal,...)
- A tengeri halak omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ami segít egészséges szinten tartani a vérnyomást, valamint csökkenteni a szívritmuszavarok kockázatát. A gyulladáscsökkentő hatásuk is jelentős, ezért ha tehetjük, heti 1-2 alkalommal fogyasszunk ezekből az egészséges halfélékből. Érdemes tudni: a konzerv tonhalból a sós vízben eltett változata egészségesebb, mint az olajban tárolt.
7. Olívaolaj
- Telis-tele van egészséges antioxidánssal, plusz érvédő hatású is. A hidegen sajtolt változat a legegészségesebb. Az olivaolajnál különösen fontos, hogy az üveg tartalmát legkésőbb fél éven belül fel kell használni.
8. Cseresznye
- Édes cseresznye, meggy, szárított cseresznye, cseresznyelé, vagy meggylé formájában is jó hatással van a szívre. Úgynevezett antocián nevű anti-oxidánsokkal van tele, amelyek hatékonyan védik az érrendszert.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
9. Dió
- Csupán napi egy maréknyi dió segíthet egészségesen tartani a koleszterinszintet, ezzel pedig védi a szívet. A rost tartalma is magas, viszont sok benne a kalória, ezért mértékletesen kell fogyasztani.
10. Mandula
- Növényi szterineket, rostokat, és a szívegészségre jó hatással lévő zsírokat tartalmaz. A mandulák segíthetnek csökkenteni a "rossz" LDL koleszterinszintet. A darált mandula jól megy a zöldséges ételekhez, hal ételekhez, csirkés ételekhez, és természetesen a desszertekhez is.
11. Zabpehely, zabkása
- A zab is a rossz koleszterinszint (LDL) csökkentésével segíti a szivet. Egy tál zabpehely, vagy zabkása segít fenntartani a vércukorszintet, ami miatt hasznos a cukorbetegeknek is.
12. Édesburgonya
- Az édesburgonya rostban gazdag, ami lassítja a glükóz felszabadulását, így segít megelőzni a vércukorszint leesését. Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, és B6-vitamint: mindkettő lényegesen hozzájárul a szív egészségéhez. A kálium a magas vérnyomás kezelésében segít, a B6-vitamin pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
13. A brilliáns áfonya
- Rost-, kálium-, folsav-, C-vitamin-, B6-vitamin és fitotápanyag-tartalma mind segíti a szív- és érrendszer egészségének megőrzését. A rostok például csökkentik a vér rossz koleszterin tartalmát, és ezzel a szívproblémák kialakulásának esélyét is. A B6 és folsav gátolják a homociszteinek megjelenését a szervezetben: ha ezekből nagyobb mennyiség halmozódik fel, az károsítja a véredényeket, ami hosszú távon szívproblémákhoz vezethet. Ezenkívül csökkenti a vérnyomást, jót tesz a csontoknak, javítja a mentális egészséget, a rák megelőzésében is hasznos, továbbá a már kialakult tumor terjedését lassítja.
Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé.