Új korszak kezdődött a vakbélgyulladás gyógyításában

2018.09.27. 20:00 Medibon

Új korszak kezdődött a vakbélgyulladás gyógyításában

A vakbélgyulladásos betegek kétharmadát nem is kell műteni, elég az antibiotikumos kezelés.

Ezidáig olyan vészhelyzetnek tekintették a vakbélgyulladást (féregnyúlvány gyulladását, appendicitis), ami sürgős műtéti beavatkozást igényel, azaz gyorsan el kell távolítani a vakbelet, mert a gyulladt nyúlvány kilyukad, és ez akár a páciens életébe is kerülhet. 

A modern képalkotó eljárások, főleg a CT-felvételek segítettek megújítani a vakbélgyulladás kezelésének gyakorlatát.

A Turkui Egyetemi Klinika kutatói a Journal of the American Medical Association orvosi szaklapban megjelent tanulmányukban hozták nyilvánosságra, hogy:

a vakbélgyulladásos betegek közel kétharmadánál nem kell a kilyukadás veszélyével számolni, ezért náluk elég a gyógyuláshoz egy antibiotikum-kúra, a műtét szükségtelen.

Dr. Paulina Salminen és kutatócsoportja tanulmányukban az eddigi leghosszabb ideig követték a műtét nélkül, csak antibiotikummal kezelt felnőtt pácienseket. "A tanulmány eredménye azt mutatja, hogy a műtétek nagy része elkerülhető" nyilatkozta Dr. Salminen.

A vakbél-eltávolító műtét világszerte a leggyakoribb sürgősségi operáció!

A tanulmányról

A kutatásban közel 500 felnőtt finn vakbélgyulladásos beteget vizsgáltak meg CT-felvételek segítségével. Megállapították, hogy nem fenyegeti őket a féregnyúlvány kilyukadása, ezért a csoport felét antibiotikummal kezelték, a többieket műtötték.

Az antibiotikummal kezelt páciensek a kórházban 3 napon át intravénásan kapták a gyógyszert, majd még 7 napon át otthon is szedték tabletta formájában. Közülük csak 100 főn kellett 5 éven belül (a többségnél 1 éven belül) vakbélműtétet végrehajtani, a vakbélgyulladás visszatérésének gyanúja miatt, a biztonság kedvéért. 

Az operációt nem az úgynevezett gomblyukműtétettel végezték (ami kímélőbb, de ritkább), hanem szándékosan, a hagyományos módon hajtották végre a vágást.

Az eredmények szerint, az antibiotikumos kezelés sikerességének az aránya közel 64% volt.

A gyógyszerrel kezelteknek átlagosan 11 nappal kellett kevesebb napot betegszabadságon tölteniük, és csak 7%-uk tapasztalt komplikációkat, míg a műtéten átesettek közül minden negyediket érintett valamilyen szövődmény: fertőzés a vágás környékén, hasi fájdalom, sérv.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkünk: A vakbélgyulladás tünetei

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.

Érdekességek a szívünkről

Érdekességek a szívünkről

A szív a vérkeringésünk központjában található izmos aortapumpa, amely percenként 60-80-szor húzódik össze, ezzel tartva fenn a keringésünket. Folyamatos munkája biztosítja testünk valamennyi pontjának a vérellátását. Viszont romantikus kép is tartozik a szívhez, ami a szerelmes álmodozásokkal ellentétben valójában értünk dobog. De csak értünk? Tényleg megszakadhat a szívünk másért?

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Mindig hebrencs kutyusod egy ideje feltűnően vonakodik a sétától, és a mozgása is bizonytalanabb? Ne fogd a korára vagy a testsúlyára. Pontos diagnózissal, időben történő kezeléssel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy kis kedvenced még sokáig boldogíthasson jelenlétével. Cikkünkből kiderül, hogyan segíthetnek ebben a pontos és fájdalommentes kisállat MR-vizsgálatok.
Fontos: az általunk kínált szolgáltatások magas higiéniai körülmények között történnek, és a koronavírus elleni óvintézkedési protokollok is életbe léptek. A vizsgálatokat, kezeléseket egészséges orvosok, munkatársak végzik, a rendelő, és az orvosi készülékek folyamatos fertőtlenítése mellett, továbbá nincs tömeges érintkezés, várakozás, mert mindenki időpontra érkezik. A kialakult rendkívüli helyzet miatt a megvásárolt bónok beváltási határidejét rugalmasan kezeljük.

Vigyázzunk egymásra!
Walkó Boglárka
ügyvezető


Tovább az oldalra