Szégyenérzet, halogatás? Megbánhatod!

2015.12.13. 17:10 Medibon

Szégyenérzet, halogatás? Megbánhatod!

Bárkinek, így neked is adódhat olyan problémád, amellyel húzódozva, szégyenkezve vagy egyáltalán nem keresel fel orvost, ám ezt később megbánhatod. 

Ahogy korosodsz, több olyan tünetet észlelhetsz magadon, amire rálegyintesz, és az öregedés velejárójának tekinted. „Természetesnek” veszed a nevetéskor kicsurranó vizeletet, vagy a csökkenő szexuális élvezetet, pedig nem kellene. Mert tested okos, komolyan kell venned, ha jelez.

1/ Inkontinencia

Tüsszentesz, köhögsz és máris kicsurrant egy kis vizelet, vagy beesel az ajtón, de a mellékhelységig már nem jutsz el? Ez bizony jelentősen befolyásolja életminőségedet, hiszen csak olyan helyekre mersz elmenni, ahol tudod, hogy van a közelben számodra menedéket nyújtó helyiség.

Problémádat nemcsak ezért, hanem a kiváltó okok miatt is kezelni kell. Okozhatja húgyúti fertőzés, ízületi gyulladás, gyógyszerek mellékhatása, de a medencefenék izmainak problémája is. Ez utóbbin már az izmok emelését célzó gyakorlatok is segíthetnek, de az ok kiderítése orvosi feladat.

2/ Székrekedés

Ha heti 2-3 alkalomnál ritkábban jelentkezik és fájdalommal kísért, kemény, száraz a székleted, kiváltképp ha vérzést is észlelsz, ne habozz belgyógyászhoz fordulni.

Az okok skálája széles, van köztük, amit már az eddiginél több rostos nyers zöldség, gyümölcs és több folyadék fogyasztásával is megszüntethetsz, azonban állhat a háttérben aranyér, problémás, kezelést igénylő bélműködés, rossz esetben akár irritábilis bélszindróma is. Idős korban az elme zavarát is kísérheti székrekedés.

3/ Szexuális problémák

A fájdalmas közösülés, az erekció fenntartásának nehézsége, vagy az alacsony szexuális vágy is olyan problémát jelent, amivel nehezen indulunk el az egészségügyi intézmények felé, pedig ezek közül akár csak egy is igen csak komoly befolyással lehet párkapcsolatunkra.

Tudnod kell, hogy soha nem vagy túl öreg a szex élvezetéhez, ezért ha ilyen gondokkal küzdesz, járj utána. A felsoroltak némelyikének hátterében depresszió, cukorbetegség, de keringési problémák is lehetnek, de az alacsony hormonszint, vagy bizonyos gyógyszerek is hatással vannak az említettekre. Keress olyan orvost, akivel nyíltan tudsz beszélni gondjaidról, és aki megkeresi az okot és orvosolja azt.

4/ Depresszió

Ha a szokásosnál enerváltabbnak érzed magad, ezzel egyidejűleg ingerlékenyebbé válsz, és elveszted az eddig élvezetet okozó tevékenységek iránti érdeklődésed, ezt ne magyarázd azzal, hogy fáradt vagy. Ha emellett még étvágytalanná is válsz, gondod van az alvással, nehéznek érzed mindennapi életed és kihívást jelent egészséged óvása, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a gyógyszereid előírás szerinti szedése – mivel ezek depresszióra jellemző tünetek - egészen biztosan segítségre van szükséged.

Ugyan még ma is sokan vannak, akik nem tartják betegségnek a gyász és az állandó magas stressz által kiváltott depressziót, tudnod kell, hogy a tünetein keresztül és az általa generált belső folyamatok révén a legkülönbözőbb betegségek kiváltója lehet. Fogadd el, hogy a depresszió betegség, amely legtöbb esetben gyógyítható, ezért kezelni kell.

5/ Memória problémák

Az évek múlását gyakran kísérik memóriazavarok, ebbe általában belenyugszunk Azonban ezt sem szabad csak a korod múlásával magyaráznod. Ha gyakran nem jutnak eszedbe nevek, dátumok, múltadban történt fontos események, ha nehezen találod írásban vagy beszéd közben a szavakat, ha nem tudsz koncentrálni, vagy nem emlékszel a cselekvésfolyam következő lépésére, már ne bújj a korod mögé.

Az említettek mellett például alvászavar és depresszió is kísérheti ezeket a komoly betegségek, például az Alzheimer kór lehetőségét  is felvillantó memóriaproblémákat. Ezért, ha magadnál vagy szeretteidnél, környezetedben hasonlókat tapasztalsz, ne dugd homokba  a fejed, a pontos diagnózis és az abból következő kezelések hatékonysága érdekében minél előbb keress fel neurológust, aki egy teszttel megállapíthatja, mivel állsz szemben. Amennyiben az bajt jelez, a korai felismeréssel és kezeléssel, ha ma még nem is szüntethetők meg ezek a betegségek, meghosszabbítható a legkellemetlenebb tünetek megjelenésének ideje.  

A szégyenérzetnél, a betegségektől való félelemnél sokkal rosszabb, és visszafordíthatatlan károkat okoz benned a bizonytalanság, a kezeletlen betegség. Érezd, hogy további életed minősége, de lehet, hogy az életed maga a tét.

Ajánlataink között minden szükséges vizsgálatot megtalálsz urológiát, neurológiai vizsgálatot, proktológiai vizsgálatot, nőgyógyászati csomagot. Válogass állandó ajánlataink, és változó kuponjaink közül egészségedre.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat!

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat!

A telefonkönyvedben lassan több az orvosok telefonszáma, mint az ismerőseidé? A rendelőben már a takarító is a neveden szólít? Bizonyos egészségügyi panaszok okait nem mindig lehet gyorsan és egyszerűen feltárni. Ha több kezelés és vizsgálat is kudarcot vallott nálad, továbbra is visszatérő betegségek, krónikus tünetek gyötörnek, a háttérben ismeretlen eredetű gyulladások, gócok húzódhatnak meg, és gyengítik le napról napra egyre inkább a szervezetedet. 

Forradalom a rákdiagnosztikában!<br />
Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

Forradalom a rákdiagnosztikában!
Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

A PET-CT berendezéssel végzett diagnosztika egy olyan nagy érzékenységű vizsgálati módszer, ami már akkor figyelmeztethet kóros elváltozásra, amikor a daganatos megbetegedést a hagyományos módszerek még képtelenek feltárni. Az ideg- és elmebetegségek kezelésében is fontos szerepet játszik. Sok tekintetben életmentő vizsgálat.

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.