Néhány szó a csodatévő csontkovácsolásról

2013.08.13. 15:10 Medibon

Néhány szó a csodatévő csontkovácsolásról

A manuálterápia, vagy más néven csontkovácsolás, (görögül kiropraktika) egyet jelent a kézzel végzett gyógyítással. Az orvoslásnak ez a tudománya elsősorban azon az elméleten alapszik, miszerint az egészség harmónia, a betegség pedig diszharmónia.

A mozgásszervi megbetegedések az egész szervezetben diszharmóniát okoznak. Nem véletlen, hogy számtalan betegség gyógyítható azáltal, ha a mozgásszervrendszer harmóniája helyreáll.

Néhányaknak meglepő lehet, hogy ínrakás, csontrakás, felnőtt csontkovácsolás mellett gyermekek is kezelhetőek kiropraktikával, holott nagyon is fontos, hogy növésben lévő csemetéink csontozata megfelelően fejlődjön.

Gondoljunk csak bele: a gyerekek év közben reggeltől-estig nyomják az iskolapadot, mozgásra pedig napközben szinte semmi lehetőségük. Így nem csoda, ha folyamatosan fejlődő csontozatuk, gerincük a fentiek miatt deformálódni kezd.

A mozgásszegény életmód következtében gyakori, hogy az ízületek kenése nem megfelelő, de rendszeres csontkovácsolással a gerinc problémái orvosolhatóak. Így felnőttként sem kell majd gerincbetegségektől tartaniuk azoknak a gyerekeknek, akiket szüleik rendszeresen elvittek a csontkovácshoz. Ráadásul a bokák és a csípő degenerációjához vezető lúdtalp is gyógyítható, megelőzhető kiropraktikával.

A kiropraktika a lelket is kezeli

Bár a gerinc fájdalmai gyakran származnak egy rossz mozdulatból, a mozgásszervi megbetegedések nagy része mégis lelki eredetű probléma. Ha a mozgásunkban valamilyen fájdalom miatt korlátozva vagyunk, azt okozhatja valamely ízület gátoltsága is, de akár egy negatív lelkiállapot is blokkot hozhat létre a testünkben.

Az elmozduláshoz a test úgy alkalmazkodik, hogy az egyik oldalon lazábbá válnak az izmok, míg a másikon megfeszülnek, vagy kötöttek lesznek, mivel így próbálják meg rögzíteni a kimozdult csigolyákat. Az sem ritka, amikor a mozgásszervi megbetegedések hátterében rosszul kialakult mozgási szokások állnak, amik miatt a test egyik oldalán erősebbek az izmok.

Ez az aszimmetria is elmozdíthatja a csigolyákat, miközben a görcsös izmok a vérkeringésnek és az energiaáramlásnak is gátat szabnak. Egy jó csontkovács nem csak a csontokat kezeli, hanem az izmokat is. Egy-egy ilyen kezelés célja az adott probléma okának feltárása, az ízületi blokkok feloldása, és a mozgás helyre állítása.

Bár a mozgásszervrendszer testünknek csak egy részét alkotja, „meghibásodása” az egész szervezetünkre, sőt még a lelkiállapotunkra is hatással van! A testben kialakult diszharmónia más, komolyabb betegségeket okozhat, hiszen „sérülten” több energia kell minden mozdulathoz, és ezt az energiatöbbletet máshonnan vonjuk el. Idősek esetében ez a probléma akár szívelégtelenséget is okozhat.

Tartós gyomorfájás hátterében is állhat a gerinc elmozdulása következtében okozott idegösszenyomás. Kiropraktikával ez is orvosolható.

Csontkovácsolás után úgy érezzük magunkat, mintha újjá születtünk volna: testi-lelki-szellemi szabadság uralkodik el rajtunk. Igazán szárnyaló érzés, amikor megszűnik a fájdalom.

Mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy a csontkovácsolás eredménye tartós legyen: Többet mozoghatunk, odafigyelhetünk testtartásunkra, és a lelki harmónia érdekében a meditációt is latba vethetjük. A lényeg, hogy törekedjünk kívül-belül harmóniára!

 

Hozzászólások