Az emberiségre jellemző leggyakoribb enzimhiány, azaz a laktózérzékenység okai, tünetei és diagnosztizálása

2013.11.21. 19:30 Medibon

Az emberiségre jellemző leggyakoribb enzimhiány, azaz a laktózérzékenység okai, tünetei és diagnosztizálása

Vannak bizonyos élelmiszerek, amik nélkül szinte el sem tudjuk képzelni a reggelit, ebédet vagy a vacsorát. Ilyen a sajt, a tej, a vaj… De mi történik akkor, ha a szervezetünk képtelen megemészteni a tejtermékeket? Ezt az állapotot nevezzük laktózérzékenységnek. 

A tejcukrot, azaz laktózt a bélben található laktáz nevű enzim bontja le a szervezet számára hasznosítható cukrokra. A csecsemők számára ez a folyamat élettanilag nélkülözhetetlen.

Míg az emlősállatok esetében az anyától való elválasztás után a laktáz enzim működése óriási mértékben csökken, addig az evolúció során nálunk, embereknél kialakultak olyan genetikai változatok, amelyek biztosították a laktáz enzim fennmaradását a szervezetünkben. Azaz számunkra emészthető maradt a tej. Ugyanakkor néhányunknál ez a folyamat máshogy játszódik le, így vannak emberek, akiknek a szervezete képtelen hasznosítani a tejcukrot. 

Hazánkban a felnőttek körében 15-37% közé tehető a tejcukorérzékenyek száma, ez az arány az afrikai és ásziai társadalmakban akár 80-100% is lehet, így ez az öröklődő jelleg az emberiségre jellemző leggyakoribb enzimhiányt jelenti a világon.

  • Mik a laktózérzékenység tünetei?

Legszembeötlőbb tünet a tejtermékfogyasztása után jelentkező hasi fájdalom, emésztési gondok, puffadás, hányinger, hasmenés. A tünetek elsősorban már 5 éves kor után jelentkeznek, de előfordul az is, hogy csak 20 éves kor körül okoznak problémát. A tejcukorérzékenység nem azonos agenetikai laktázhiánnyal (amikor is egy genetikai hiba folytán már csecsemőként sem emésztjük a tejet), és nem keverendő össze a tejfehérje-allergiával sem.

  • Mi okozhatja a betegséget?

A laktózérzékenység hátterében állhatnak genetikai tényezők, de emellett bizonyos esetekben szerzett is lehet. Ez utóbbi, általában valamilyen egyéb kór (gyulladásos bélbetegség, fertőzés, lisztérzékenység, antibiotikum kúra) által okozott bélhámsejt-károsodás következményeként jelentkezhet, és lehet csak átmeneti is.

  • Hogyan lehet diagnosztizálni a laktózérzékenységet?

Jelenleg elsősorban a laktózterhelés után kilélegzett levegő hidrogéntartalmának mérésével szűrik ki a betegséget. Ez a vizsgálat azontúl, hogy kellemetlen, nem jár igazán pontos eredménnyel.

Ezzel szemben hosszas kutatások eredményeként ma már a genetikai eltérés vizsgálata révén kényelmesen és gyorsan kiszűrhető a tejcukorintolerancia. Mivel a gének nem változnak, a genetikai vizsgálatot elegendő csak egyszer elvégezni a pontos eredményekért. A genetikai laktózérzékenység teszt végleges információt szolgáltat a laktózintolerancia fennállásáról vagy hiányáról. Ezt a vizsgálatot már 10 éves kor fölött érdemes elvégezni!

Ha a génteszt eredménye esetedben pozitív, akkor egész életedben kerülnöd kell a tejcukor tartalmú termékeket, míg negatív eredmény esetén valószínűleg nem jelent problémát a laktózfogyasztás (kivétel a már említett másodlagosan kialakuló intolerancia).  A genetikai vizsgálat szájnyálkahártya mintavételből történik, így semmilyen fájdalommal és kellemetlenséggel nem jár.

A még nem diagnosztizált laktózérzékenység kellemetlenné és fájdalmassá teheti mindennapjainkat, ezért gyanú és tünetek esetén érdemes mihamarabb kivizsgáltatni magunkat, hogy ez a betegség is élhetőbb legyen.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Mindig hebrencs kutyusod egy ideje feltűnően vonakodik a sétától, és a mozgása is bizonytalanabb? Ne fogd a korára vagy a testsúlyára. Pontos diagnózissal, időben történő kezeléssel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy kis kedvenced még sokáig boldogíthasson jelenlétével. Cikkünkből kiderül, hogyan segíthetnek ebben a pontos és fájdalommentes kisállat MR-vizsgálatok.

Érdekességek a szívünkről

Érdekességek a szívünkről

A szív a vérkeringésünk központjában található izmos aortapumpa, amely percenként 60-80-szor húzódik össze, ezzel tartva fenn a keringésünket. Folyamatos munkája biztosítja testünk valamennyi pontjának a vérellátását. Viszont romantikus kép is tartozik a szívhez, ami a szerelmes álmodozásokkal ellentétben valójában értünk dobog. De csak értünk? Tényleg megszakadhat a szívünk másért?