INGYENES HEPATITIS C SZŰRÉS ORSZÁGSZERTE- 2019 SZEPTEMBER 28

2019.09.24. 13:00 Medibon

INGYENES HEPATITIS C SZŰRÉS ORSZÁGSZERTE- 2019 SZEPTEMBER 28

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete idén újra ingyenes hepatitis C szűrést szervez országszerte. A gyors, anonim szűrésen résztvevők az eredmény mellett tanácsokat is kaphatnak a fertőzés elkerüléséről, megelőzéséről. Az egyesület arra is rá kívánja irányítani figyelmet, hogy ma már 3 hónap alatt tünetmentesen gyógyulttá tehető a fertőzött.

A hepatis C évekig, akár évtizedekig tünetmentes lehet, azonban fokozatosan májkárosodást okozhat, a panaszok pedig javarészt már előrehaladottabb állapotban mutatkoznak. Emiatt a fertőzöttek nagy része nem is tud betegségéről.

Magyarországon nagyjából 70.000 fő lehet érintett hepatitis C vírus-fertőzésben, de közülük körülbelül csak 20.000 ember tud erről. A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) országos szűrésének célja, hogy az eddig nem felderített fertőzötteket minél hamarabb megtalálják, és még a májkárosodási stádium előtt kikezeljék betegségükből, és ezzel megakadályozzák a vírus további terjedését.

Védőoltás nem létezik a Hepatitis C ellen (ellentétben más hepatitis vírusokkal), de a modern gyógyszerekkel ma már rövid idő alatt jól gyógyítható a betegség.

Veszélyeztetettek

A hepatitis C fertőzés elsősorban vér útján, véres beavatkozások, tevékenységek során terjed. Emiatt gyakori a fertőzés terjedése az intravénás kábítószert használók között, de a veszélyeztetettek között vannak a nem megfelelő higiéniás körülmények között testékszert behelyeztetők, vagy a tetováltatók, az akupunktúrás kezelést igénybe vevők. Rizikót jelenthet akár a közös fogkefe használat, fogínyvérzések esetében, vagy a közös borotva használat is, de akár pedikűrösnél, manikűrösnél vagy fogászaton is el lehet kapni. 

A fertőzés veszélyeztetettjei közt vannak az egészségügyben dolgozók és a büntetés-végrehajtási intézményekben tartózkodók is. A vérkészítmények ellenőrzése e vírusra 1993-ban kezdődött, ezért azoknak mindenképpen érdemes szűrésre menni, akiknek e dátum előtt volt műtétjük, vagy kaptak vért.

Az egyesület tavalyi szűrőkampányán 1200 embert vett részt a szűrésen, akik között találtak pozitív eseteket is, akik a vírus korai felfedezése miatt mára már teljesen tünetmentesek!

A helyszínek és az időpontok:

Budapest: Lurdy Ház 68-as üzlet (Librivel szemben) (Könyves Kálmán körút 12-14.) 10.00 – 16.00

Békéscsaba: Csaba Center Földszinti Aula (Andrássy út 37-43.)  10.00 – 14.00

Szolnok:  Hetényi G. Kórház - Hepatológiai Szakrendelés rendelője, 1 emelet 166-os ajtó (5000 Szolnok, Tószegi u. 21.)  8.00 – 12.00 óra között

Szombathely: Markusovszky Egyetemi Oktatókórház  Infektológiai Szakambulancia Belgyógyászati épület 7/a bejárat földszint (Markusovszky u. 5. )  10.00-13.00

Zalaegerszeg: Zala Megyei Szent Rafael Kórház főbejárati aula (Zrínyi Miklós u. 1)    10.00-14.00

Tatabánya: Szent Borbála Kórház- Hepatológia Rendelő B.épület 2.em (Dózsa György út 77.)    10.00-14.00

Nyíregyháza: A Korzó Bevásárlóközpont melletti sétáló utcában, szűrőbuszban 10:00-17:00

 

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé.

 

Hozzászólások