Részletes leírás
(Figyelem! Online vásárlásban tapasztalatlan ügyfeleink akár emailben is elküldhetik a megrendelésüket az alábbi címre: medibon@medibon.hu)
- Egyik percben úgy érzed magad, mint, akit hasba rúgtak…
- Aztán, mint egy luftballon, ami közel áll a kipukkadáshoz…
- Esetleg, a napjaid nagy részét kénytelen vagy a wc-én ücsörögve tölteni, mert „túl gyors” az emésztésed…
- De van, hogy benn reked, aminek ki kellene jönnie…
Akármelyik tünettel is küzdesz, a felsoroltak közül egyik sem kellemes, és a szociális életedet sem könnyíti meg.
Tudtad, hogy az olyan tünetek, mint a tompa, de folyamatos fejfájás, az állandó bőrpanaszok, a folyton kiújuló ekcéma vagy a Stan és pan effektus (elhízás vagy kóros soványság) szintén aggodalomra adhatnak okot és összefüggésbe hozhatóak az általad elfogyasztott ételekkel, és a szervezeted ezekre adott reakcióival?
A legtöbb orvosi körút ezekben az esetekben azért ér véget eredménytelenül, mert az elvégzett vizsgálatokkal nem találnak kimutatható betegséget, vagy a tüneteket alátámasztó szervi elváltozást.
Szerencsére pár évvel ezelőtt az orvosi szakirodalomban lábra keltek az olyan hipotézisek, melyek szerint az említett panaszok hátterében ételintolerancia állhat. A megoldást az hozta el, amikor képesek lettek kimutatni a vérből azt, hogy a páciens szervezete termel-e valamilyen ellenanyagot bizonyos ételféleségekkel szemben.
Ha az eredmény az lett, hogy igen, ez esetben egyszerűen csak el kellett hagyni az adott ételt az étkezésekből. Ilyen esetben a tünetek célzott diétával, akár gyógyszerek nélkül, természetes úton is megszüntethetőek.
Mi a különbség az ételintolerancia és az ételallergia között?
Az ételintoleranciával szemben az ételallergiát egyszerűbb beazonosítani, mivel utóbbi esetén a szimptómák szinte rögtön és hevesen jelentkeznek. Ezzel szemben az ételintolerancia sokkal alattomosabb, mert jelzései nagyban függnek az elfogyasztott étel mennyiségétől, a panaszok pedig akár napokkal később jelentkezhetnek. Így nehéz felismerni. A két probléma között az is nagy különbség, hogy az ételallergiát az immunrendszer okozza, míg az intoleranciát az emésztőrendszer váltja ki.
!!!! A kérdés tisztázása érdekében mindenképpen ajánlott szakemberhez fordulni, mert könnyen félrekezelhetjük magunkat, ami komolyabb következményekkel is járhat.
A tünetek kiváltó oka lehet maga az élelmiszer, az élelmiszer magas hisztamin tartalma vagy hisztamin felszabadító képessége illetve az élelmiszerek feldolgozása, érlelése, tartósítása során felszabaduló biogén aminok, valamint a tartósítószerek, adalékanyagok.
Kevesen tudják, de a napjainkban „divatos” laktóz és glutén érzékenység is ételintolerancia.
A következő tünetek bármelyike ételintoleranciára utalhat nálad:
- bőrtünetek: csalánkiütés, bőrpír, viszketés;
- emésztőrendszeri tünetek: hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, hasi puffadás, irritábilis bélszindróma (IBS);
- légzőszervi tünetek: tartós köhögés, asztmás légzés, hörghurut;
- egyéb tünetek: fejfájás, migrén, idegesség, ingerlékenység, szívdobogás érzése, ízületi fájdalmak, álmatlanság.
Ajánlatunkkal egy részletes ételintolerancia vizsgálaton vehetsz részt, melyet vérből végez 30 vagy 2 bónnal, akár 60 ételmintával az Orvosi Diagnosztika és Fizioterápia Központ orvosa.
Az intoleranciát okozó élelmiszer a szérumból az ALLEISASCREEN tesztekkel mutatható ki, a megemelkedett IgG4 szint alapján.
Az ALLEISASCREEN-ről: Az allergének egy tesztcsíkon vannak elhelyezve. Az allergén meghatározás különböző összetételű paneleken történik.
Hogyan végzik a vizsgálatot?
Vérvétel után a laboratórium a vért lecentrifugálja és a szérumból a tesztmetódusnak megfelelően elvégzi a vizsgálatot. A kapott teszteredmény kiértékelése után a kezelőorvos megkapja a leletet, amely tartalmazza a kvantitatív (mennyiségi), RAST osztályba sorolt és szöveges eredményt is.
A kezelőorvos az anamnézis és a diagnosztikai eredmények alapján javaslatot tesz a megfelelő diétára, amely betartása mellett hamar tünetmentesség érhető el. Ez az eliminációs diéta, amely azt jelenti, hogy a kérdéses élelmiszert ki kell iktatni az étrendedből az ajánlott időtartamra (min. 3 hónapra).
Nincs olyan finom falat, ami megérné a kínokat. Itt a megoldás, hogy megóvd a szervezeted az ártó ételektől. Kérd még ma!
Hozzászólások