(x) Miért szükséges mielőbb pótoltatni fogainkat?

2023.07.03. 00:00

(x) Miért szükséges mielőbb pótoltatni fogainkat?

Aki veszített el már akár csak egyetlen fogat is a sajátjai közül, tudja, mit jelent a dominó effektus, avagy milyen negatív fogászati forgatókönyvet eredményezhet, ha nem pótoljuk sürgősen a foghíjat. Annál súlyosabb és összetettebb problémával nézhetünk szembe, minél több fog hiányzik a sorból.

Rövid és hosszú távú következmények, amik okot adnak a mielőbbi fogpótlásra

CSONTLEBOMLÁS

A hiányzó fogak miatt az azok alatt található állkapocscsont nem kapja meg azt a terhelést, amit korábban, így horizontálisan és vertikálisan is veszít dimenziójából. A fogeltávolítást követő első hónapban már lehet számítani a csontlebomlás 2/3-ra. A csontvesztés mértéke a fogpótló beavatkozást is kihívások elé állíthatja.

VÁNDORLÓ FOGAK

Egy vagy több fog hiánya esetén olyan látványos következményekkel is számolhatunk, mint a fogsor rendszerének változásai, ami során a foghíj mentén található fogak elvándorolnak korábbi helyükről, kiemelkednek, előredőlnek vagy éppen hátrébb kerülnek. Minél később pótoljuk a hiányzó fogakat, annál messzebbre kerülhetnek az „elmozgó” fogak. Ez a folyamat a harapás metódusán is változtat, máshogy terheli az állkapocs ízületét, akár komoly gyulladásokat, erős fájdalmat okozva.

PORCKOPÁS, ÁLLKAPOCSÍZÜLETI KÖVETKEZMÉNYEK

A foghiány egyik fájdalmas következménye a porckorong elvékonyodása és felszívódása, ami hatására az állkapocs kattogni kezd és kiugrál a helyéből. Ez pedig a továbbiakban porckopást eredményez.

FOGÁGYBETEGSÉGEK, NEHEZEN FENNTARTHATÓ SZÁJHIGIÉNIA

A hiányzó fogak helyén ételmaradék halmozódhat fel, ami lepedékképződésre hajlamosít, a rések tisztítása nehezebb, ezáltal könnyebben alakul ki kellemetlen szájszag, fogszuvasodás, ínyvisszahúzódás és fogágybetegségek.

ÍNYPAPILLA-SORVADÁS

Ínypapillának nevezzük azt a két fog közötti részt, ami rózsaszín háromszög formájában megjelenő ínyképlet. Az ínypapillát támasztó csontsövény a foghúzást követően azonnal lebomlik, és ezt követi az ínypapilla is. Utóbbi sorvadása látványos, esztétikailag is romboló élmény, mivel a fogak közti háromszög megfeketedik. Ez gyors fogpótlással megelőzhető folyamat.

KAPCSOLÓDÓ PROBLÉMÁK

A hiányzó fog és az azzal szemközti antagonista fog kiesik a rágásból, így evés közben nem tudjuk jól megrágni az ételt, és ez emésztési problémákig gyűrűzhet. Az állkapocsban átrendeződött terhelés visszafordíthatatlan állkapocs-deformációhoz, átalakuló arcszerkezethez, beszédproblémákhoz, éjszakai fogcsikorgatáshoz, fogkopáshoz vezethet.

A hiányzó fogak pótlásáról, a fentebb felsorolt következmények elkerülése érdekében, érdemes minél előbb gondoskodni a problémát orvosló (kattints a szövegre)LEGJOBB FOGPÓTLÁS révén.

Hozzászólások