Megfékezhetőek az öregedés mellékhatásai?

2018.10.23. 16:00 Medibon

Megfékezhetőek az öregedés mellékhatásai?

Tudósoknak sikerült azonosítani egy örgedés sejtet, ami felelős a korral összefüggő betegségek többségéért. Ha ezeket a sejteket elpusztítják, az öregedés olyan kellemetlen velejáróit lehet megfékezni, mint a csontok törékennyé válása, a felfogóképesség hanyatlása, a szervműködések romlása.

Az öregedés sejtjei végeznek a többi sejttel

Az amerikai Mayo Klinika tudósai azonosították azt az öregedési sejtet, ami úgy viselkedik az emberi szervezetben, mintha baktérium lenne, hatására alakul ki a korral összefüggő betegségek többsége. A szeneszcens, vagy öregedési sejtek keletkezéséhez idő kell, de előbb-utóbb megjelennek a szervezetbe, és rombolni kezdenek, megölve más sejteket. A tudósok arra jöttek rá, hogy ha megsemmisítik ezeket a sejteket, nemcsak megállíthatják, de akár vissza is fordíthatják az öregedés káros hatásait. 

Egereken már sikeresen tesztelték a módszert

A Nature Medicine orvosi folyóiratban közzétett kisérletben, a tudósok megöregedett egereket (emberi életkorra átszámítva 80-90 évesnek feleltek meg) kezdtek el kezelni a dasatinib nevű leukémiagyógyszerrel, kvercetinnel, és egy olyan növényi eredetű hatóanyaggal, amely zöldségekben, és gyömölcsökben található meg. A létrehozott vegyület megölte a szeneszcens sejteket, továbbá megakadályozta, hogy az állatok öregedése miatt kialakuló sérülékeny állapot idő előtt jöjjön létre. 

A gyógyszerek hatására gyorsabban futottak a futópadon, erősebben szorítottak meg tárgyakat, és aktívabbakká váltak. Dr. Richard Hodes, az öregedési tudományos intézet igazgatója bizonyító erejűnek nevezte a tapasztaltakat arra nézve, hogy a szeneszcens sejtek megcélzása késleltetheti az életkorral kapcsolatos következményeket, miközben hosszabb élettartamot, és jobb egészséget eredményez (egyelőre az egereknél). A kezelt egerek 36%-kal tovább éltek.

Korai volna még biztosan állítani, hogy a létrehozott vegyület eredményes az embereknél is, viszont a kutatók már tesztelték emberi zsírszöveten, és ígéretes eredményeket produkáltak az öregedési sejtek elpusztításában.

"További kutatásra lesz szükség annak megállapítására, hogy a jelenlegi kísérletek során használt vegyületek biztonságosak és hatékonyak lehetnek-e az emberekkel végzett klinikai vizsgálatokban is" - nyilatkozta Dr. Felipe Sierra, az amerikai nemzeti öregedési tudományos intézet igazgatója, figyelmeztetve, hogy az öregedés elleni kezelések bevezetése még messze van.

Jöhetnek az emberi tesztek

A Mayo Klinika kutatói következő lépésükben a kísérlet eredményére hivatkozva kérték az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóságot, hogy elkezdhessék az embereken végzett klinikai tesztek is. Néhány éven belül kiderül, hogy sikeresen lehet-e gyógyítani a korral összefüggő betegségeket az öregedési sejtek megsemmisítésével.

"A geriátria* frusztráló része, hogy az időseknél megtapasztalt problémák ellen nagyon keveset tudunk tenni. Úgy vélem, hogy a legtöbb szakorvos már belefáradt a jobb járást támogató eszközök, a kerekes székek és az inkontinenciafelszerelések felírásába. Az a kérdés, hogyan vihetünk több életet az évekbe - és nem feltétlenül az, hogy miként tegyünk hozzá több évet az élethez" - nyilatkozta Dr. Kirkland a Mayo Klinika kutatója.

*geriátria - öregkorban előforduló betegségekkel foglalkozó tudományág

Forrás: Nature Medicine

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Komplex hasi- és kismedencei ultrahangos vizsgálat lelettel, konzultációval az Ultrahang Magyarországnál
Nyaki lágyrészek komplex UH vizsgálata lelettel, konzultációval az Ultrahang Magyarországnál
Onkológiai tanácsadás Dr. Székely Judit onkológus szakorvossal a Benyovszky Orvosi Központban