A szorongás hatása az egészségre

2018.10.24. 12:00 Medibon

A szorongás hatása az egészségre

Az aggodalom mindenki életének természetes része, viszont túlzásba víve szorongássá alakulhat át, amelynek már jelentős egészségkárosító hatásai vannak. Nézzük!

Idegrendszer

  • A szorongás hatására feszültség jön létre az idegrendszerben, aminek köszönhetően megnövekedhet a stresszhormonok termelődése, ezek pedig felgyorsítják a légzést, a szívverést, megemelik a vércukorszintet, több vér pumpálódik a karokba, és a lábakba. Ez hosszú távon nagyon megviseli a keringési rendszert.

Izmok

  • A szorongás hatására a nyakban, illetve a vállakban megfeszülnek az izmok, ez pedig fejfájáshoz, migrénhez vezet. Ezen a relaxálás, a meditáció, a jóga, és a masszázs is segíthet.

Légzés

  • A szorongás hatására mélyebbeket kezdünk lélegezni, mindezt sokszor anélkül, hogy egyáltalán észrevennénk. Ez probléma lehet olyanoknak, akik tüdőbetegek, asztmásak, vagy más légzőszervi betegségük van.

Szív

  • A tartós szorongás megemeli a vérnyomást, hajlamosít a magas vérnyomásra, ami rendkívül árt a szívnek, megnöveli a szívroham, és a stroke kialakulásának esélyét is. A feszültség hatására a szív gyorsabban és erősebben is ver, amitől hosszú távon begyulladhatnak az erek, továbbá megvastagodhatnak, megkeményedhetnek az artériák falai.

Vese

  • A szorongás miatt termelődő stresszhormonok megemelik a vércukorszintet, ami túlsúlyosak, cukorbetegek számára hosszú távon ártalmas, plusz vesebetegség kialakulását is okozhatja.

Gyomor

  • A szorongás többeknél vált ki komoly emésztőrendszeri tüneteket, mint a hasmenés, hányinger, vagy akár hányást is. Ezek mellett állandó gyomorpanaszokat is okozhat.

Immunrendszer

  • A szüntelen szorongás meggyengíti a szervezet védekezőképességét, ami miatt kialakulhat rendszeres megfázás vagy influenza, szénanátha, elhúzódó gyógyulás betegségeknél, hajlam fertőzéses eredetű betegségekkel szemben, torokgyulladás, kimerültség, sérülések lassabb gyógyulása, és akár allergia is.

Forrás: WebMD

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Pajzsmirigy ultrahangos vizsgálat lelettel, konzultációval az Ultrahang Magyarországnál
Nyaki lágyrészek komplex UH vizsgálata lelettel, konzultációval az Ultrahang Magyarországnál
Szemészeti vizsgálat gyermekeknek, felnőtteknek