11 +1 ok, ami meddőséghez vezethet a nőknél

2018.01.20. 11:00 Medibon

11 +1 ok, ami meddőséghez vezethet a nőknél

Minden kerek az életetekben, csak a gyermekáldás hiányzik? Sok pár pánikba esik, amikor számtalan próbálkozás után sem jön a baba. A félelmük sajnos nem alaptalan, mivel Hazánkban is egyre több pár életét keseríti meg a meddőség. Szerencsére sok esetben azonban olyan tényezők állnak a háttérben, amelyek kezelhetőek, és nem fosztanak meg egy életre attól, hogy végre szülővé válj.

  • Mikor beszélünk meddőségről?

Ha fogamzásgátló módszerek alkalmazása nélkül, rendszeres szexuális együttlét mellett sem következik be egy éven belül a várt terhesség, meddőség gyanúja áll fenn. Ilyen esetekben a terméketlenség főforrását 50%-ban a nőnél keresik, 35%-ban a férfinál, és 10 % van arra, hogy az ok mindkettejüknél fennáll. A maradék 5% esetében pedig a teherbe esést meggátló ok abszolút ismeretlen.

  • Mi a különbség az elsődleges és a másodlagos terméketlenség között?

Nőknél az elsődleges fogamzó-képtelenség annyit tesz, hogy az érintett nő még soha nem adott életet egy gyermeknek, és soha nem fogant meg. Másodlagos meddőségről akkor beszélünk, ha már egy vagy több szülés után következik be a terméketlenség.

11 ok, ami meddőséghez vezethet a nőknél:

1. Gyulladás a méhben, a petefészekben, petevezetékekben. A folyamat hatására lenövések akadályozhatják meg a petesejt kipattanását, vagy szállítását. A gyulladásokat a hüvelyen át bejutó baktériumok is okozhatják, de sok esetben felfázás áll a háttérben.

2. A mesterséges fogazásgátlás túlzásba vitele olyan mértékben felboríthatja a szervezet hormonháztartását, hogy szintén előidézhet meddőséget.

3. Policisztás ovárium szindróma. Ebben az esetben a petesejt nem tud megérni, kipattanni a petefészekből. Ha ez a probléma áll fenn, akkor a menses is ritka. Szerencsére a betegség ultrahang vizsgálattal könnyen leleplezhető.

4. A méh elhelyezkedésének rendellenességei, azaz a túl előre-, vagy túl hátrahajló méh esetén szintén nehezebb a teherbeesés. Ez megállapítható manuális nőgyógyászati vizsgálattal és ultrahanggal is.

5. A méh bizonyos fejlődési rendellenességei szintén okozhatnak meddőséget. Két cső- a Müller-féle cső összeolvadásából alakul ki a méh és a petevezetékek. Fejlődési rendellenességnek nevezzük, ha az összeolvadás egészében elmarad, vagy csak részben valósul meg.

6. Az endometriózis jelensége szintén összefüggésbe hozható a terméketlenséggel. Bár ez még nem bizonyított, mégis számos eset igazolja, hogyha az endometriózist megszűntetik, megtörténhet a teherbe esés. A szinte elviselhetetlen menstruációs görcsök erre a problémára utalhatnak.

7. A hormonális egyensúly kibillenése szintén nagymértékben befolyásolja a termékenységet. Ez a probléma áll fenn, ha a tejelválasztást serkentő hormon, vagy a férfi nemi hormon túltermelődik. Kevés tüszőhormon vagy kevés sárgatest képződik. Sőt a pajzsmirigy-hormonszintjének ingadozása szintén vezethet meddőséghez.

8. A méhnyakban termelődő nyák ondósejt elleni tulajdonsága. Az itt lévő mirigyek által termelt nyák ondósejt ellenanyag, ami megbéníthatja a spermiumokat, így azok képtelenek célba érni.

9. Az sem ritka, hogy túlságosan kemény a petesejtet körülvevő burok, így a spermium nem képes áthatolni rajta.

10-11. Ezen kívül különböző enzim zavarok és kromoszóma rendellenességek is akadályozhatják a teherbeesést. 

És természetesen nem szabad megfeledkezned a lelki okokról, a pszichés terhekről, félelmekről és stresszhelyzetekről, melyek jelenléte szintén akadályt képezhet a családdá válás útjában. A lelki gondok nem csak következményei, de könnyen az okai is lehetnek a testi terméketlenségnek.

  • Párkapcsolati felelősség az „áldatlan állapotért”?

Ha így állunk a problémához, azzal csak a kapcsolatunkat mérgezhetjük meg, holott ilyenkor még nagyobb szükségünk van az összefogásra. Azonban az, hogy a meddőség melyik félnél jelentkezik, a kezelés során fontos szempont. Ha hasonló időszakot kell átvészelned a Kedveseddel, akkor érdemes szem előtt tartanotok azt, hogy az egyetlen esély, ha elfogadjátok a helyzetet és együtt igyekeztek azt megoldani, nem pedig egymást hibáztatva.

Tudtad? Az olyan egészségügyi okok listáján, amelyek válást eredményezhetnek, a meddőség a második helyen áll. Ez elsősorban annak a ténynek köszönhető, hogy a sokéves kudarcba fulladt próbálkozás, egymás hibáztatása, végül felőrli mindennek az alapját, azaz a kapcsolatot.

Amellett, hogy szakorvoshoz fordulsz a problémáddal, érdemes a lelkedet is megvizsgálni, és, ha lelkileg már készen állsz az anyaságra, akkor remélhetőleg a tested is készen áll majd rá.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Érdekességek a szívünkről

Érdekességek a szívünkről

A szív a vérkeringésünk központjában található izmos aortapumpa, amely percenként 60-80-szor húzódik össze, ezzel tartva fenn a keringésünket. Folyamatos munkája biztosítja testünk valamennyi pontjának a vérellátását. Viszont romantikus kép is tartozik a szívhez, ami a szerelmes álmodozásokkal ellentétben valójában értünk dobog. De csak értünk? Tényleg megszakadhat a szívünk másért?

Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

A PET-CT berendezéssel végzett diagnosztika egy olyan nagy érzékenységű vizsgálati módszer, ami már akkor figyelmeztethet kóros elváltozásra, amikor a daganatos megbetegedést a hagyományos módszerek még képtelenek feltárni. Az ideg- és elmebetegségek kezelésében is fontos szerepet játszik. Sok tekintetben életmentő vizsgálat.

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

A telefonkönyvedben lassan több az orvosok telefonszáma, mint az ismerőseidé? A rendelőben már a takarító is a neveden szólít? Bizonyos egészségügyi panaszok okait nem mindig lehet gyorsan és egyszerűen feltárni. Ha több kezelés és vizsgálat is kudarcot vallott nálad, továbbra is visszatérő betegségek, krónikus tünetek gyötörnek, a háttérben ismeretlen eredetű gyulladások, gócok húzódhatnak meg, és gyengítik le napról napra egyre inkább a szervezetedet.