8 életminőség javító légzéstipp

2024.02.12. 00:00 Medibon

8 életminőség javító légzéstipp

Mindenki csinálja, ám csak kevesen, és csak ritkán figyelnek valóban oda rá. Ugyanakkor a tudatos légzés, a mély levegővétel számtalan élettani előnnyel járhat a mindennapjainkban. Erősítheti az immunrendszert, csökkentheti a szorongást, pihentetőbbé teheti az alvást, stb. Cikkünkben bemutatunk 8 olyan helyzetet, amikor jelentős különbséget jelenthet, hogy tudatosan lélegzel vagy csak rutinból, felületesen.

1. Koncentrációt igénylő helyzet

Amikor szükség van a fokozott figyelemre ahhoz, hogy megbírkózz egy feladattal, ha teheted vonulj félre (vagy csukd be az irodád ajtaját), majd lélegezz be és ki erőteljesen, miközben kilégzésnél a következő hangot adod ki:„ha”. A cél a 3-5 percig tartó 20 légzés percenként.

FONTOS: Ha magas a vérnyomásod, kerüld ezt a típusú légzést.

2. Stresszes helyzetekben

Szorít egy határidő, vagy fontos feladatod van, ám a terv nem akar úgy alakulni, ahogyan kellene. Óriási rajtad a nyomás. Ilyenkor természetes reakció a gyors és felületes légzés, amely valójában csak növeli a szervezeted stresszes állapotát.

A legjobb mód a szorongás csökkentése érdekében, ha tudatosan lassabban és mélyebben kezdesz lélegezni.Ilyenkor ideális a mintegy 5 lélegzet percenként. Lélegezz lágyan és természetesen, erőlködés nélkül.

3. Fájdalom esetén

Legyen szó a hasogató fejfájásról, vagy az elfeküdt nyakról, krónikus fájdalom esetén is enyhülést hozhat a tudatos légzés. Egy tanulmány szerint azoknak, akik tudatosan alkalmazzák az előző pontban említett mély és lassú légzés technikáját, magasabbá válik a fájdalomküszöbük.

4. Kirándulás közben

A fákból kimutathatóak bizonyos szerves vegyületek, melyek jó hatással vannak az immunrendszerre, és csökkentik a szervezet stressz-szintjét, ahogy már magában a zöld lombok látványa is. Ahhoz, hogy egy ilyen kirándulásból a legtöbbet hozhassuk ki, érdemes itt is bevetni a lassú és mély légzés technikáját, vagyis öt légzés percenként, miközben sétálunk. Az egyik legújabb gyógytrend az úgynevezett Shinrin-Yoku azaz „erdő fürdés”, amely valójában egy erdei kirándulásnak felel meg, és rendkívül sok pozitív élettani hatása van. Energia növelő, hangulat javító, immunrendszer erősítő, vérnyomás csökkentő,...

6. Futás közben

Érdemes odafigyelned arra, hogy a futás során ne csak az orrodon vedd a levegőt, hanem a szádon keresztül is, hogy dupla annyi oxigén jusson a tüdődbe. Oxigénre az izmaidnak is szüksége van. Télen, hideg időben viszont a megfázás elkerülése érdekében, lélegezz inkább csak az orrodon keresztül.

7. Alváshoz készülve

Az elalvás előtti mély légzés lassítja a pulzusszámot, jelentősen csökkenti a stresszt. Az alvás specialisták a hasi légzést javasolják: az egyik kezedet tedd a mellkasadra, a másikat nyugtasd a hasadon. Lélegezz az orrodon keresztül körülbelül 2 másodpercig, úgy, hogy a mellkasod helyett a hasad emelkedjen a légzés során. Ezt ismételd többször, amíg a nyugalom át nem járja a tagjaidat. Hatására egyszerűbb lesz az elalvás. Még az alvászavarral küzdőknek is segíthet a légzéstudatosság.

8. Szex közben

Szexuális problémát okozhat a párok életében a mindennapi állandó teljesítménykényszer, a munkahelyi problémák, az orgazmus hiánya, stb.

A tudatos légzéstechnika ezeken a gondokon is segíthet. Ian Kerner, szexterapeuta szerint szex közben elősegítheti a pár oldottságát, ha szájon és orron keresztül is lélegeznek. A terapeuta előszeretettel javasolja azt is, hogy képzeljék el, ahogyan a nemi szerveken keresztül is levegő áramlik a testükbe. Ez a vizualizációs gyakorlat képes aktiválni az intimterületeket, fokozni azok érzékenységét, ezáltal segítve az orgazmust.

Jól kitűnik, hogy nem szabad félvállról vennünk a légzést, hiszen, ha csak kicsit is tudatosabban keringetjük a levegőt a szervezetünkben, máris sokat tettünk testi, lelki állapotunk érdekében.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Wellness napok ​Siófokon, 5̶9̶ ̶9̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett most 33 900 Ft (-43%) 

Wellness napok ​Siófokon, 5̶9̶ ̶9̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett most 33 900 Ft (-43%) 

2 éjszaka szállás 2 fő + egy 10 év alatti gyerek részére a SunGarden Wellness & Conference Hotelben★★★★, félpanzióval, ajándék levesebéddel. Wellness szolgáltatások: Élménymedence, Masszázs, Infraszauna, Finn szauna, Jacuzzi, Szolárium, Sókamra, Gőzkamra, Bioszauna, Napozóterasz, Derékmasszázs,...

Hévízi gyógyfürdőzés extákkal, hétvégi felár nélkül! ̶7̶3̶ ̶8̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 28.850 Ft!

Hévízi gyógyfürdőzés extákkal, hétvégi felár nélkül! ̶7̶3̶ ̶8̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 28.850 Ft!

2 fő részére, 2 éjszaka, bőséges villásreggelikkel, korlátlan wellness használattal az Ágnes Hotel★★★-ben. FELHASZNÁLHATÓSÁG:  Június 16-ig hétköznapokon és hétvégéken, felár ellenében kiemelt időszakokban is

Visegrádi 4 csillagos wellness ​ ̶7̶9̶.̶8̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 44 900 Ft

Visegrádi 4 csillagos wellness ​ ̶7̶9̶.̶8̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 44 900 Ft

2 fő, 2 éj, félpanzió, szállás a Royal Club Hotel ★★★★ superior családbarát wellness hotelben Visegrád szívében. Egy 6 év alatti gyermeknek ingyenes. Extra hosszú felhasználással!