NE KÉSLEKEDJ, MENTS ÉLETET! Október 29 a Stroke világnapja

NE KÉSLEKEDJ, MENTS ÉLETET! Október 29 a Stroke világnapja

2022.10.27. 00:00

Amikor valakinek stroke-ja van, minden eltelt másodperc döntő fontosságú lehet. Amikor az agyszövet és a neuronok milliói kezdenek elhalni, az idő nem is lehetne értékesebb. Október 29-én a stroke világnapján erre hívja fel a figyelmet a Stroke Világszervezet kampánya: #Precioustime, vagyis az idő értékes. A szélütés még mindig az egyik vezető halálozási ok hazánkban, így a minden évben megrendezett stroke világnapnak hatalmas aktualitása van. Az idő kulcsfontosságára és a rehabilitáció szerepére igyekszik felhívni a figyelmet a Strokeinfó Alapítvány, ugyanis enélkül a két tényező nélkül jelentősen csökken az érintettek túlélési esélye. 

Az eddigi legfiatalabb SMA-s csecsemő génterápiás kezelése hazánkban

Az eddigi legfiatalabb SMA-s csecsemő génterápiás kezelése hazánkban

2022.10.03. 00:00

A Bethesda Gyermekkórházban 2022.09.29-én valósult meg a 25. génterápiás SMA kezelés, a 3 hónapos Kovács Máté az eddigi legfiatalabb csecsemő, aki a kezelésben részesült. Ezzel a Bethesda Gyermekkórház nemcsak az egyik legtöbb tapasztalattal bíró génterápiás intézmény Európában, hanem a gyermek fiatal életkorával is kitűnik a nemzetközi kezelések sorából. A kisfiú a kezelést a NEAK finanszírozásában kapta meg.

HOSSZÚTÁVÚ HATÁSOK, HOSSZÚTÁVÚ ELŐNYŐK - a Mellrák Elleni Küzdelem hónapjáról

HOSSZÚTÁVÚ HATÁSOK, HOSSZÚTÁVÚ ELŐNYŐK - a Mellrák Elleni Küzdelem hónapjáról

2022.09.24. 00:00

1985 óta október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A Magyar Rákellenes Liga immár hatodik alkalommal szervezi meg a „Motorral a mellrák ellen” motoros csillagtúrát és felvonulást. A mellrák színe a rózsaszín, ezért az ország különböző pontjairól induló motorosok idén is rózsaszín pólóban vonulnak majd végig a városon, a Tranzit Art Cafétól egészen a Hősök teréig. A cél, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, az önvizsgálat és a szervezett szűrővizsgálatok fontosságára. Ez utóbbiak száma majd negyedével esett vissza a pandémia alatt… 

Tévedés! 4 dolog, ami NEM pusztítja az agysejtjeidet

Tévedés! 4 dolog, ami NEM pusztítja az agysejtjeidet

2018.05.03. 00:00 Medibon

Mindannyian hallottunk már az agysejtek kapcsán történeteket arról, hogy mi pusztítja őket, képesek-e a regenerálódásra, tudnak-e osztódni, és újranőni… stb. A felnőtté válás során a szülők gyakran azzal az indokkal próbálják távol tartani a kamaszokat például az alkohol fogyasztásától, hogy azok elbutítanak, mert „elpusztítják az agysejtjeidet”. A tudomány szerint viszont ez egy teljesen téves feltételezés. Most négy, olyan elterjedten agysejtpusztító tévhitet szedtünk össze, amelyek a tudomány jelenlegi állása szerint egyszerűen nem igazak.