Sötétben tapogatózva, azaz, honnan les ránk a rák

2022.03.11. 00:01 Medibon

Sötétben tapogatózva, azaz, honnan les ránk a rák

Napjaink legrettegettebb halálos betegségeinek gyűjtőfogalma a rák. A rosszindulatú daganatos megbetegedések számos fajtájának kiváltó okai mindmáig ismeretlenek az orvosok és a tudósok előtt. Annyi azonban bizonyos, hogy a végzetes betegség kialakulásáért több külső és belső tényező (rákkeltő tényezők, karcinogének) és örökletes rizikófaktorok tehetők felelőssé.

A rák elsődleges megelőzéséért azonban Te is sokat tehetsz, ha felhagysz káros szenvedélyeiddel (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás), és egészségesebb mederbe tereled életmódodat. 

Sajnos, annak ellenére, hogy ma már szigorú ellenőrzésnek vetik alá az ételekben található összetételeket, adalékanyagokat, hogy esetleges rákkeltő hatásukra idejében fény derüljön, sok esetben csak jóval később, 10-15 év távlatában derül ki, hogy egy-egy anyag rosszindulatú daganat kialakulásához vezethet.

A rákkeltő tényezőket 3 csoportba sorolja a tudomány: kémiai, biológiai, fizikai karcinogénekre.

A kémiai karcinogének közül napjainkban kb. ezer rákot okozó vegyületet ismernek. Elsősorban a vegyipar számít ezen a téren kritikus pontnak, de a festékgyártás, a műanyaggyártás, az aszfaltépítés, az olajipar szintén növelik a kockázati rátát.

A biológiai karcinogének, elsősorban olyan mikroorganizmusok, amelyek tartós gyulladás fenntartásával működnek közre a rákos sejtek kialakulásában. A vírusok képesek a sejtjeink génállományával oly módon kapcsolatba lépni, hogy elváltozást hozzanak benne létre, ami szintén rosszindulatú daganat kialakulását eredményezheti.

A vírusok és a rák kapcsolatát éppen ezért világszerte kutatják. A példa kedvéért az úgynevezett HPV vírus a bőrön jóindulatú elváltozásokat okoz (pl. szemölcs), de szexuális úton megnövelheti a méhnyakrák kialakulásának rizikóját.

A fizikai rákkeltők közé tartoznak a sugárzások, mint, amilyen az UV, a mikrohullámú sugárzás…stb.

Sajnos, ahogy az életünk több területén, úgy a munkahelyen is leselkedhetnek ránk karcinogének, amikkel érintkezve esetünkben is nőhet a rák kialakulásának kockázata. Statisztikai tény például, hogy a foglalkozásokkal kapcsolatba hozható rosszindulatú daganatokból származó halálesetek felét az azbeszt okozza. Ezt a rostos, fonalakra szedhető, éghetetlen és saválló magnézium-szilikát ásványt korábban hőszigetelésre használták.

A legtöbb veszélyesnek minősített anyag használatát mára már betiltották. Ez azonban nem változtat azon a sajnálatos tényen, miszerint a rák kialakulása akár 30-40 évet is igénybe vehet, így aki évekkel ezelőtt rákkeltő anyagokkal dolgozott, ma sem érezheti biztonságban magát.

A 3 típusú karcinogén csoporton kívül az örökletes tényezők is szerepet játszhatnak rosszindulatú elváltozás kialakulásában.

Kimutatások szerint a genetikai komponensek a daganatos megbetegedések 5-10%-ában működnek közre. Ritka kivételektől eltekintve ez esetben nem a rákos megbetegedés öröklődik, hanem a hajlam! Azaz a rákos megbetegedés kockázatát növelik az örökletes tényezők.

Ez utóbbi hatása különösen a hölgyeket érintő mellrák kialakulásában mutatkozik meg. Ez a második leggyakoribb rákos megbetegedés, amiben világszerte sokan halnak meg.

A leírtak tükrében annyi elmondható, hogy a megelőzés, bár a rák esetében ez sötétben tapogatózást jelent, ez esetben is elsődleges. 

Felejtsd el a káros szenvedélyeket, étkezz kiegyensúlyozottan és egészségesen, mozogj sokat, kerüld az UV-sugárzást. Ha pedig az örökletes hajlam tesz bizonytalanná, akkor érdemes elvégeztetned egy rákmegelőző genetikai tesztet, ami szintén hatékony segítség lehet az átgondolt és tudatos prevencióban, élettervezésben.

Hozzászólások