Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

2019.03.06. 19:50 Medibon

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

A telefonkönyvedben lassan több az orvosok telefonszáma, mint az ismerőseidé? A rendelőben már a takarító is a neveden szólít? Bizonyos egészségügyi panaszok okait nem mindig lehet gyorsan és egyszerűen feltárni. Ha több kezelés és vizsgálat is kudarcot vallott nálad, továbbra is visszatérő betegségek, krónikus tünetek gyötörnek, a háttérben ismeretlen eredetű gyulladások, gócok húzódhatnak meg, és gyengítik le napról napra egyre inkább a szervezetedet. 

Cikkünkből kiderül, hogyan nyújthat ilyen esetekben hatékony segítséget számodra a kontrasztanyaggal végzett CT-vizsgálat, különös tekintettel a mellkasi, hasi és kismedencei területre.

A tartós deréktáji fájdalom mögött vesegyulladás húzódhat meg, aminek krónikus jelenléte mögött gócprobléma állhat. Egy-egy ismeretlen eredetű gyulladás okozhat hasfájást, étvágytalanságot, indokolatlan fogyást, fáradékonyságot és még számtalan olyan tünetet, ami megkeserítheti a mindennapjainkat és hosszútávon is tönkre teheti az egészségünket.

Gócbetegség, ismeretlen eredetű gyulladás a szervezetben

Gócról akkor beszélhetünk, amikor bizonyos fertőzéseket nem tud maradéktalanul legyőzni a szervezetünk, és a kóros mikroorganizmusok szinte szó szerint befészkelik magukat a testünkbe, betokozódnak, és ebből jön létre az a gócpont, amiben elszaporodnak a baktériumok. Az a tény is nehezíti az immunrendszerünk dolgát, miszerint a kórokozók a véráramba kerülve megtapadnak a gyengébb immunitású területeken és tovább betegítik azokat. Számos tünet háttérében munkálkodhatnak gócok, a fogászati eredetű problémák mellett gyomor-bélrendszeri gyulladásokat, epehólyag-, petefészek- vagy éppen prosztatagyulladást is okozhat kezeletlen gócbetegség. 

Segít a mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat 

Ezzel a modern képalkotó vizsgálattal ábrázolhatók a mellkasi, hasi és kismedencei szervek és azok környezete, az azokat ellátó erekkel együtt. Fényt derít az esetleges sérülésekre, vérzésekre, gyulladásokra, de akár daganatos elváltozásokra is figyelmeztethet. Az ultrahang vizsgálathoz képest pontosabb képet ad az epe- és a húgyúti rendszer meszes köveinek méretéről és elhelyezkedéséről. 

Mindenképpen ajánlott a kontrasztanyaggal végzett CT-vizsgálat daganatos megbetegedések gyanúja esetén, vagy már diagnosztizált daganat kiterjedésének vizsgálatára, ahogy a gyulladások kimutatására, kezelésük eredményességének nyomon követésére. Képes az erek szűkületeinek, elzáródásainak kimutatására is.

Amire számíthatunk a kontrasztanyaggal történő CT-vizsgálat során

Maga a vizsgálószerkezet egy gyűrűhöz hasonlít, ami aljában egy asztal mozog. Erre kell majd felfeküdnünk. A szűrés nagyon rövid ideig tart, ezért nem okoz problémát, hogy a vizsgálat alatt sem mozognunk, sem lélegeznünk nem szabad. 

Összefoglalva az alábbi esetekben ajánljuk a vizsgálatot:

 • Daganatos betegségek gyanúja esetén, ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára.
 • Gyulladásos betegségek kimutatására, a daganat vagy gyulladás kezelésekor az eredményesség megítélésére.
 • Balesetek, sérülések esetén vérzés, a csontok, lágyrészek állapotának megítélésére.
 • Érszűkület, érelzáródás kimutatására.
 • Elhúzódó betegségek esetén, vagy ha az említett területeken krónikus probléma jelentkezik.

Fontos tudnivalók a vizsgálat elvégzése előtt

 • A testsúly nem haladhatja meg a 120 kg-ot.
 • Mindig jelezd az orvosnak, ha korábban jódos kontrasztanyag okozta bármiféle reakciód volt. A kontrasztanyag okozta mellékhatás esélye nagyobb szívbetegség, asztma, cukorbetegség, vese- vagy pajzsmirigy betegség esetén. Ha bármelyik kapcsán érintett vagy, azt mindenképpen közöld a vizsgáló radiológussal.
 • Jód allergiája, érzékenysége nem lehet annak, aki részt kíván venni a vizsgálaton.
 • Cukorbetegség esetén, a cukor gyógyszert 2 nappal a vizsgálat előtt és 2 nappal a vizsgálat után nem szabad bevenni! 
 • Cukorbetegség esetén szőlőcukrot lehet a vizsgálat előtt szopogatni, ételt (és inzulint) mindenképpen vigyél magaddal!
 •  Inzulinos betegeknek a vizsgálat előtt legalább 6 órával be kell adniuk az inzulint, és utána minimális ennivalót lehet fogyasztaniuk. 
 • Vesefunkciós labor vizsgálat szükséges (kreatinin 10-145, karbamid 2,8-7,2, GFR 60 felett megfelelő).
 • A vizsgálat előtt 6 órával, ne étkezz és csak szénsavmentes vizet fogyassz! 
 • Ha nehezen, vagy csak segítséggel mozogsz, vidd magaddal a kísérődet is, aki a vizsgálat ideje alatt segíthet. 
 • A CT-vizsgálat bármely életkorban végezhető, de tekintettel a röntgensugár alkalmazására gyermekek vizsgálatát csak rendkívül indokolt esetben végzik. Terhességben szintén csak rendkívüli indikáció esetén kerülhet sor CT vizsgálatra.

Mennyibe kerül?

A kontraszt anyaggal történő mellkasi, hasi, kismedencei CT-vizsgálat ára (60.000 Ft és 86.000 Ft között alakul), a hasonló komolyságú, pontosságú vizsgálatokhoz hasonlóan szintén nem túl alacsony, ugyanakkor az említett esetekben sokat tehet a tartós egészségünkért. 

Ha szeretnél részt venni CT vizsgálaton, segítünk, hívj minket: +36 (1) 49 00 253

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Érdekességek a szívünkről

Érdekességek a szívünkről

A szív a vérkeringésünk központjában található izmos aortapumpa, amely percenként 60-80-szor húzódik össze, ezzel tartva fenn a keringésünket. Folyamatos munkája biztosítja testünk valamennyi pontjának a vérellátását. Viszont romantikus kép is tartozik a szívhez, ami a szerelmes álmodozásokkal ellentétben valójában értünk dobog. De csak értünk? Tényleg megszakadhat a szívünk másért?

Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

A PET-CT berendezéssel végzett diagnosztika egy olyan nagy érzékenységű vizsgálati módszer, ami már akkor figyelmeztethet kóros elváltozásra, amikor a daganatos megbetegedést a hagyományos módszerek még képtelenek feltárni. Az ideg- és elmebetegségek kezelésében is fontos szerepet játszik. Sok tekintetben életmentő vizsgálat.