Az 5 leggyakoribb fülbetegségről, és mikor fordulj velük orvoshoz

2018.04.19. 00:00 Medibon

Az 5 leggyakoribb fülbetegségről, és mikor fordulj velük orvoshoz

A tévhitekkel ellentétben a fül betegségei nem csak a gyermekeket érintik, a felnőtteknél is gyakran kialakulhat, pláne nyáron a strandszezonban. Az alábbiakban összeszedtük az 5 leggyakoribb fülbetegséget.

1. Fülzsírdugó

A fülzsír, más néven fülviasz a hallójáratban található speciális nyirokmirigyek terméke, és a fülcsatornát védi a különféle fertőzésektől. A fülzsír a hallójárat külső részén keletkezik, bevonja a külsőfül érzékeny, finom bőrfelületét, és olyan savas kémhatást biztosít, amely gátolja a kórokozók megtapadását, a baktériumok szaporodását. Amikor a fül higiéniája nem megfelelő, nagyobb mennyiségű fülzsír képződik, ami felhalmozódik, és fülzsírdugó hozhat létre.

A nyári hőségben a fülben található verejték- és faggyúmirigyek fokozottabban dolgoznak, ezért olyanoknál is kialakulhat akik egyébként nem hajlamosak rá. Egyébként okozhatja megfázás is, vagy valamilyen külső szennyeződés következtében is megjelenhet. A problémát az okozza, hogy a fülzsírdugó gátolja a fül öntisztulási folyamatát, azaz hogy a fülzsír természetes módon kiürüljön.

Orvoshoz kell vele fordulni, a fülészeti rendelésen a fül átmosásával, szakszerűen, könnyen eltávolítják a fülzsírdugót. Azért nem javasolt az otthoni kezelése, mert gyakran előfordul, hogy a próbálkozó felsérti a hallójárat érzékeny bőrét, vagy még beljebb tolja a fülzsírdugót.

2. Fülzúgás

Fülzúgással időnként mindenki találkozhat, és általában nem ad okot aggodalomra, teljesen természetes tünet is lehet. Többségében csak 1-2 napig tart, majd magától elmúlik. A probléma az, ha a zúgás rendszeres, sokáig elhúzódik, esetleg meg sem szűnik. Ebben az esetben mindenképpen orvossal kell kivizsgáltatni, mert a fülzúgást okozhatja stressz, magas vérnyomás, pajzsmirigy probléma, fertőzés, ám előfordulhat, hogy ezeknél is súlyosabb agyi érelmeszesedés. Két fajtája van: az objektív, és a szubjektív fülzúgás. Az objektív fülzúgást nem csak a beteg, hanem más is hallhatja, általában izmok ritmusos összehúzódása, vagy az ér- és keringési rendszer okozza. A gyakoribb, szubjektív fülzúgás esetében csak a beteg hallja a hangokat, és a belsőfülhöz haladó hallópályák, és a hallókéreg működési zavara hozza létre. Érdekessége, hogy a fülzúgás oka esetenként nem testi betegség, hanem lelki probléma, mert a hallókéreg működése a lelki működésekkel is kapcsolatban áll. 

3. Fülcsengés

A fülcsengés a fülzúgáshoz hasonló probléma, ami jellemzően az idősebb korosztályt érinti. Ez azért van, mert többségében olyan betegségek okozzák a tüneteket, amelyek általában az idősebbeket érinti. Okozhatja a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a belső szervi elváltozások, vagy a belső fül, és a hallóideg gyulladása, de gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet.

Az biztos, hogy ezt is orvossal érdemes kivizsgáltatni, halogatás nélkül, mert a fülcsengést csak akkor lehet megszüntetni, ha megtalálják a kiváltó okát, és azt kezelik.

4. Középfülgyulladás

A középfülgyulladás rendszerint felső légúti fertőzések, megfázások után alakul ki. Ez a gyakori fül betegség jellemzően gyermekkorban jelenik meg, de felnőtteknél is kialakulhat. Tünetei a magas láz, a dobhártya fájdalmas feszülése, az adott fülben fokozódó fájdalom, és hallásromlás, továbbá gennyes váladék megjelenése.

Mindenképpen orvoshoz kell fordulni vele, mert gyakran súlyos formában jelentkezik. Kiválthatja akár ételallergia is, ugyanis előfordul, hogy a glutén, a laktóz, a tejfehérje, vagy éppenséggel a tojás okozza a gyulladásos problémát, de a középfülgyulladás egyfajta "mellékbetegség" is lehet, például kialakulhat egy mandulagyulladás következményeként.

5. Hallójáratgyulladás

A hallójárat gyulladása tipikusan nyáron fordul elő tömegesen, mert az oka, hogy a hallójáratba víz jut a fürdőzés során. A nedvesség feláztatja a fülben a bőrt, és ez a közeg a fülzsírral keveredve ideális terepet biztosít a gombák és baktériumok megtelepedésének, szaporodásának. A szimptómái közé tartozik a fájdalom, a fülérzékenység, a váladékozás, a hallásromlás.

Fontos, hogy a kezelése mindig fülorvosi feladat! A hallójárat precíz kitisztítása után fertőtlenítő, és gyulladáscsökkentő szerekkel kezelik gézcsíkon, vagy fülcsepp formájában. A hallójárat gyulladás elsődleges tünete a fülfájdalom, ezért a hatékony fájdalomcsillapítás alapvető jelentőségű. A gyógyulásig egyáltalán nem érheti víz a hallójáratot.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások