Gondolatok a téli bőrproblémákról

2014.02.04. 16:00 Medibon

Gondolatok a téli bőrproblémákról

Ahány évszak, annyi bőrprobléma. Az arra érzékenyek számára még csak az sem nyújt vigaszt, hogy télen a sok ruha alatt, nem látszanak a bőrbajok. Ez természetesen érthető, hiszen a problémás bőr, és annak betegségei, nem csak esztétikailag okoznak gondot, de sok esetben fájdalommal, égető érzéssel és szűnni nem akaró viszketéssel is járhatnak.

Nyáron a nap okozta „bőrsérülések”, anyajegyek, gombásfertőzések keserítik meg az életünket, de sajnos a bőrbetegségek télen sem kímélnek minket. Ebben az időszakban az ekcéma változatos típusai, a seborrhea, a pikkelysömör súlyosbodása jellemző az arra érzékenyek bőrfelületén.

  • Miért fontos, hogy NE házilag kezeljük a bőrpanaszokat?

Sokak bőre a hidegtől kivörösödik, szárazzá, érdessé válik, itt-ott fájdalmas repedések keletkeznek rajta. Ha ezek az alapvető tünetek viszketéssel, esetleg kiütésekkel társulnak, ajánlott orvoshoz fordulni a problémával, mivel a különböző panaszok más-más bőrbetegségre utalhatnak.

A pontos szakorvosi diagnózis azért is szükséges, mert minden panasz más-más terápiát tehet indokolttá, és, ha a saját szakállunkra kezdünk otthoni kezelésbe, azzal csak tovább súlyosbíthatjuk a bajokat, nem beszélve arról, hogy félrekezeléssel akár állandósíthatjuk is a betegséget.

Problémás

  • Milyen bőrbetegségek jellemzőek napjainkban? 

Az ekcémák az allergiás bőrbetegségek leggyakoribb típusai. Ennek ellenére nem minden vörös folt, vagy bőr-plakk oka ekcéma. A hirtelen jelentkező bőrtünetek hátterében sok minden állhat. A pikkelysömör szimptómái sok esetben lehetnek az ekcémához hasonlóak. Ráadásul a bőrbetegségek életkoronként is eltérőek lehetnek.

A pikkelysömör, ahogyan a neve is mutatja, pikkelyszerű képződményekkel vonja be a test bizonyos pontjait. Az arc kipirosodásának hátterében az említett ekcémán kívül a szintén gyakori rosacea is állhat. Ez utóbbi elsősorban az arc középső részét hálózza be értágulatokkal, gyulladt, gennyes csomókat hagyva rajta.  A viszkető fejbőr hátterében sem biztos, hogy samponallergia áll ebben az időszakban, mivel ez a seborrhea nevű bőrbetegség tünete is lehet.

A seborrhea első jelei kamaszkorban jelentkezhetnek, fokozott faggyútermelés a hajas fejbőr, szemöldök területein, korpás hámlással. Ez szintén nagyon kellemetlen bőrbetegség.

  • Mi állhat még a bőrbajok hátterében?

A bőrproblémák hátterében sokszor állhatnak belgyógyászati betegségek, gyomor és bélrendszeri panaszok, hormonális zavarok, diabétesz, melyek gyanúja estén szintén érdemes részt venni egy alapos kivizsgáláson.

Ha a fenti tünetek közül bármelyiket is érzékeled magadon, mindenképpen felejtsd el az öngyógyítást és fordulj szakorvoshoz, hogy nehogy maradandó károk érjék a bőrödet!

bőrgyógyászat,

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Érdekességek a szívünkről

Érdekességek a szívünkről

A szív a vérkeringésünk központjában található izmos aortapumpa, amely percenként 60-80-szor húzódik össze, ezzel tartva fenn a keringésünket. Folyamatos munkája biztosítja testünk valamennyi pontjának a vérellátását. Viszont romantikus kép is tartozik a szívhez, ami a szerelmes álmodozásokkal ellentétben valójában értünk dobog. De csak értünk? Tényleg megszakadhat a szívünk másért?

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat!

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat!

A telefonkönyvedben lassan több az orvosok telefonszáma, mint az ismerőseidé? A rendelőben már a takarító is a neveden szólít? Bizonyos egészségügyi panaszok okait nem mindig lehet gyorsan és egyszerűen feltárni. Ha több kezelés és vizsgálat is kudarcot vallott nálad, továbbra is visszatérő betegségek, krónikus tünetek gyötörnek, a háttérben ismeretlen eredetű gyulladások, gócok húzódhatnak meg, és gyengítik le napról napra egyre inkább a szervezetedet.