A könyvolvasás megnöveli az élettartamot

2019.02.07. 19:00 Medibon

A könyvolvasás megnöveli az élettartamot

Hosszabb életet szeretnél? Olvass könyveket! Naponta már fél óra is megnöveli az élettartamot.

Az összefüggésre a Yale Egyetem Közegészségügy szakának három tudósa, Becca Levy, Avni Bavishi, és Martin Slade jött rá, több mint 10 éven át tartó munka eredményeképpen.

Kutatásuk során 3635 ötven év fölötti személy olvasási szokásait elemezték. Három csoportba sorolták őket:

  • Heti 3,5 óránál többet olvasók (Napi félórányi).
  • 3,5 óránál kevesebbet olvasók.
  • Egyáltalán nem olvasók.

Többek között figyelembe vették még a nemet, és az iskolai végzettséget is. 12 évnyi vizsgálat alatt arra jutottak, hogy azok, akik heti 3,5 óránál többet olvasnak 23% -kal kevesebb valószínűséggel halnak meg idejekorán, azok akik 3,5 óránál kevesebbet, ám azért olvasnak, 17% -kal.

Az eredmény összegezve: az olvasás átlagosan 23 hónappal nyújtotta meg az élettartamot.

Olyan összefüggés is kiderült, hogy egyenes arányosság van a több olvasási idő, és a hosszabb élet között, ám már a napi félóra olvasás is számottevően megnyújtja az élettartamot.

A tanulmányban külön kiemelik, mert különösen fontos, hogy az eredmények könyvekre, és nem folyóiratokra, vagy egyéb rövidebb írásokra vonatkoznak. 

Azt találtuk, hogy a könyvek olvasása nagyobb hasznot jelentett az újságok, és magazinok olvasásától. A könyvek (hosszabb írások) iránti elköteleződésnek a hatása olyan kognitív előnyökkel járhat, amely megnövelheti az élet hosszát.” – nyilatkozta Bavishi.

Két ilyen jelentős agyi kognitív folyamatról van szó, ami segíthet megnyújtani az élettartamot:

  • Az egyik a mély, értő olvasás gyakorlása, mely során elmerülünk egy könyv világában, megismerjük a részleteket, összefüggésekre jövünk rá, kérdések merülnek fel, kivetülnek a világunkra.
  • A másik pedig a könyveknek az a képessége, hogy fejlesztik az érzelmi intelligenciát, az empátiát, a szociális érzékelést. Ezek az agyi folyamatok pedig segíthetik az életben maradást.

A kutatók a jövőben tervezik, hogy pontosabban megvizsgálják azt is, hogy például vannak-e a műfajok között hatásosabbak, illetve hogy az e-könyveknek, és az audiokönyveknek is van-e ilyen hatásuk.

Forrás: Guardian

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások