ÉRBETEGSÉGEK NAPJA: 2019 március 21 - Ingyenes szűrésekkel

2019.03.12. 12:00 Medibon

ÉRBETEGSÉGEK NAPJA: 2019 március 21 - Ingyenes szűrésekkel

Az érszűkület Magyarországon több mint 400.000 embert érint. Az adatok riasztóak: Európán belül hazánkban fordul elő a legtöbb érszűkület miatt végzett nagy amputáció. Ezek jó része elkerülhető lenne tudatos életmóddal és kellő odafigyeléssel.

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érbetegségek Napját az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként március 21-én tartja.

VISSZÉRPROBLÉMA - TÖBB, MINT ESZTÉTIKAI KÉRDÉS

A nemzetközi kampány idén az alsóvégtagi érszűkület és a visszérbetegség vizsgálatára fókuszál.

Az alsó végtagi verőérszűkület sokáig felismerés nélkül maradhat, részben a csak e betegségre jellemző tünetek hiánya, részben a hasonló tüneteket produkáló egyéb megbetegedések miatt. Az alsóvégtagok betegsége az idő előrehaladtával egyre komolyabb tüneteket okoz: előbb terheléskor, majd nyugalomban lép fel lábfájdalom, súlyosabb formájában pedig szövetelhalás alakul ki a lábakon.

Mi fokozhatja az alsó végtagi érszűkület kialakulásának esélyét? 

Az egészségtelen táplálkozás, magas vérnyomás, cukorbetegség, mozgásszegény életmód, dohányzás, elhízás, vagy a köszvényért felelős magas húgysavszint.

Hazánkban a népesség körében egyre nagyobb számban fordul elő a visszérbetegség. A felnőtt lakosság legalább felét érinti, és megfelelő kezelés hiányában súlyos szövődményeket okoz, akár halálos következményekkel járhat. A megterhelő álló munka, a mozgásszegény, ülő életmód, helytelen táplálkozás és az örökletes tényezők miatt már a harmincas-negyvenes korosztályban megjelennek az első panaszok. A kezdeti panaszok lehetnek a láb fájdalma, elnehezülése, feszülése, görcse és zsibbadása, kis lila , majd egyre nagyobb értágulatok, , lábdagadás, különböző elváltozások megjelenése a bőrön. A kitágult visszerekben lelassul a vérkeringés, pangás alakul ki, ami súlyosabb esetben trombózishoz is vezethet.

Jó tudni:

a perifériás érszűkület odafigyeléssel szinten tartható, ezért ajánlott rendszeresen szűrésre járni. 

A szervezők 2019. március 21-én 11 és 17 óra között, 4 helyszínen, egész napos orvosi tanácsadással, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, és a betegség megállapítására szolgáló boka/kar index méréssel, valamint pulzus önvizsgálat oktatással várják majd az érdeklődőket. A rendezvényeken minden érintettet és érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

Az ingyenes tanácsadás és szűrővizsgálat helyszínei:

Budapest Duna Plaza 1138. Budapest, Váci út 178.
Szeged Szeged Plaza 6724 Szeged, Kossuth Lajos sugárút 119.
Debrecen Debrecen Pláza 4026 Debrecen, Péterfia u. 18.
Győr Petz Aladár Megyei Oktató Kórház 9024 Győr, Vasvári Pál út 1/a.
 
Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások