(X) Meddig lehet halogatni egy fogfertőzés kezelését? 

2022.11.20. 04:14

(X) Meddig lehet halogatni egy fogfertőzés kezelését? 

Fogfertőzés vagy fogfertőzésre utaló tünetek esetében nagyon fontos, hogy minél előbb időpontot foglaljunk sürgősségi fogászati ellátásra.

Ha túl sokáig marad kezeletlenül, a fogfertőzés terjedni kezd, és súlyos károkat tehet nem csak a fogakban, hanem a száj többi részében is. Súlyos (és nagyon ritka) esetekben egyes fogfertőzések halálos kimenetelűek is lehetnek.

Mi okozza a fogfertőzéseket?

A fogfertőzéseket a fog puha szövetébe (fogbél) beférkőző és ott felgyülemlő baktériumok okozzák. Ez előfordulhat valamilyen fizikai trauma, sérülés, fogszuvasodás vagy régebb óta fennálló fogászati probléma miatt is.

Ha nem kezelik időben, ezek a baktériumok kárt tehetnek a fogbélben, ami fertőzést és tályogokat okoz a fogban, a fogínyben vagy az állkapocsban. Ezek a tályogok baktériumokkal teli folyadékkal és gennyel telnek meg, amelyek óvatos és szakszerű eltávolítást igényelnek, méghozzá minél előbb.

Ezért olyan fontos, hogy bármilyen trauma vagy fogászati vészhelyzet esetében azonnal időpontot kérjünk egy sürgősségi fogászati vizsgálatra. Ezen kívül egy szigorú és alapos szájhigiéniai rutint kell betartani, ami segít csökkenteni a fogfertőzés kockázatát, míg az időpontra várunk.

A fogfertőzés tünetei

A fogfertőzésnek több árulkodó jele is van. Amennyiben az alábbiak közül bármelyiket tapasztaljuk, forduljunk minél előbb fogorvoshoz:

 • A sérült fog és fogíny súlyos fájdalma
 • Érzékenység harapás, rágás, illetve forró vagy hideg élelmiszerek fogyasztásakor
 • Folyamatos lüktető fájdalom a fogban, amely az állkapocsba, a nyakba vagy a fülbe is kiterjedhet
 • Láz vagy hőemelkedés
 • Elszíneződött, érzékeny vagy kilazult fog vagy fogak
 • Érzékeny, piros, felduzzadt fogíny vagy arc
 • Hirtelen jelentkező kellemetlen szag és íz a szájban
 • Légzési és nyelési nehézségek

A fogfertőzések otthoni kezelése

A fogfertőzések házilag nem kezelhetők. Léteznek bizonyos fájdalomcsillapító módszerek, amelyek enyhíthetik a fertőzéssel járó kellemetlen tüneteket, azonban a fertőzés eltüntetéséhez és a száj alapos kezeléséhez mindenképpen fogorvosi segítségre lesz szükség.

Az alábbi tippek segíthetnek enyhíteni a fertőzés tüneteit:

 • A paracetamolt vagy ibuprofént tartalmazó gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a fájdalmat és a duzzadást is. Mindig figyeljen a betegtájékoztatóban leírtakra, és ne használjon olyan készítményeket, amelyekre érzékeny.
 • A sós vizes öblögetés segíthet tisztán tartani a tályogos területeket. Öblögetés után köpje ki a vizet – ne nyelje le azt.
 • Az arcára helyezett hideg borogatással csökkentheti a duzzadást.

Ne feledje, hogy ezek a gyógyszerek és trükkök nem fogják megszüntetni a fertőzést, csupán a tüneteket enyhítik. Foglaljon minél előbb időpontot sürgősségi kezelésre, hogy elkerülhesse a fertőzés súlyosabb szövődményeit! A PureDental fogorvosai pedig várják Önt bármely fogászati probléma esetén! További tudnivalókért és időpontért kattintson az alábbi linkre: magán fogorvos ár! 

Hozzászólások