Véredben a szépséged

2023.11.23. 13:00 Dr. Gajdos Gábor

Véredben a szépséged

A saját vérterápia Magyarországon is több mint másfél évtizede teret nyert az egészségügyben. Egy speciális változata, a PRP terápia (hangzatosabb nevén a Vámpírszérum kezelés) ma már az orvoslás mellett a szépségiparban, a bőrsejtek megújításában, a bőrátépítésben is eredményesen alkalmazott eljárás.

A PRP terápia egy tetőtől talpig, a bőrünktől az izületeinkig alkalmazható eljárás, melynek most a szépségiparban alkalmazott oldaláról kérdeztük a terápia egyik első hazai alkalmazóját, az Arthro Komplex Gyógyközpont vezetőjét, Dr. Gajdos Gábort.

Milyen utat járt be a terápia az orvoslástól a bőrfiatalításig?

Dr. Gajdos Gábor: A saját vérterápia az ortopédia, baleseti sebészet területéről indult. Az orvosok megfigyelték, hogy a bevérzés leszívása a sérült területről esetenként lassíthatja a gyógyulást. Később az is egyértelművé vált, hogy a különböző regenerációs folyamatok beindításáért egy kémiai anyagcsalád a felelős. Ezeket a szervezetünkben elég nagy számban előforduló, különböző, sejtek, szövetek által termelt anyagokat növekedési faktoroknak hívjuk. Közülük az egyik legfontosabb, a vérben lévő, a véralvadásban is fontos szerepet játszó vérlemezkékhez kötött. Bármilyen sérülést, például érsérülést szenvedünk, a vérlemezkék annak helyére sereglenek, és beindítják a sejtképződést.  Ebből adódott a mesterséges alkalmazására irányuló ötlet, vagyis hogy a paciens saját véréből kivonható kis mennyiségű vérlemezkéből előállítható a növekedési faktort tartalmazó plazma (PRP). Innen már csak egy lépés volt a bőrsejtek megújítására történő alkalmazás.

Mi a bőr megfiatalítását célzó PRP-terápia lényege?

Dr. Gajdos Gábor: A bőrbe injekciózott, saját vérből előállított PRP bőrsejtképződést generál. Ennek hatására hidratáltabb, rugalmasabb lesz a bőr, és vízmegkötő képessége is megnő, vagyis az új bőrsejtek megváltoztatják a bőr tapintását, állagát. A kezelés a bőrhibákat, aknés sebeket is eltűntetheti.

Milyen felkészülést igényel a pacienstől a kezelés?

Dr. Gajdos Gábor: A terápia nem igényel speciális előkészületet, ám a rossz vénák gondot jelenthetnek a vérvételnél. Így, akiknél ez adottság, annak a könnyebb vérvétel érdekében érdemes a kezelést megelőzően bőséges folyadékot fogyasztania.

Mi a célja a kezelést megelőző konzultációnak?

Dr. Gajdos Gábor: A kezelést megelőző rövid konzultáció célja egyrészt kideríteni, mennyit tud a terápiáról a paciens, másrészt választ adni az előzetes tájékozódás vagy annak hiánya okán felvetődő kérdésekre. Ezután ismertetjük a terápia menetét, és hogy mire kell alatta, utána számítani. Majd az invazív kezelésekkel, műtétekkel összefüggően kötelező beleegyező nyilatkozat aláírását követően megkezdődik a kezelés.

Vannak olyan tényezők, amik kizárhatják a terápiát?

Dr. Gajdos Gábor:  Mivel a PRP kezelés alatt saját hatóanyagot injekciózunk vissza, nagyon kevés az ellenjavallat. Köztük vannak láthatóak, mint például a gyulladt, fertőzött bőrfelület, vagy ha kezelést kizáró, az adott felületet érintő bőrbetegségben, például áttétképződést nem okozó, helyi rákbetegségben, bazaliómában szenved a paciens. Mivel a terápia sejtosztódást eredményez, ez esetben kizárt az alkalmazása. A rosszindulatú daganatok közül elsősorban a vérképző szerveket érintők, így a leukémia, a linfómák kizáró tényezők. Akkut betegségnél, lázas állapotnál is ellenjavallt a kezelés. Mivel nem lehetne érdemi mennyiségű hatóanyagot előállítani, és így hatástalan lenne a terápia, a nagyon alacsony vérlemezkeszámú pacienseknek is más megoldásban kell bőrük megfiatalítása érdekében gondolkodniuk. Rendezett vérkép esetén terhesség idején is alkalmazható, míg menzesz alatti esetleges erős vérzés esetén, a lecsökkent vérlemezkeszám miatt érdemes átütemezni a kezelést.

Milyen fázisokból áll a terápia?

Dr. Gajdos Gábor: A szükséges mennyiségű vért levéve, amíg azt alkotóelemeire bontjuk, a paciens egy ún. mikrodermabráziós kezelésen esik át, ami a bőr felső, elhalt hámrétegének eltávolítását jelenti. Ez az érzéstelenítés hatékonyságának növelését szolgáló művelet elengedhetetlen a dehidráltabb, elhasználtabb, pigment foltos bőrnél, de időszakonkénti elvégzése bármely bőrtípusra nézve is tanácsos.

Következő lépésként, a szúrások kellemetlenségének csökkentése céljából, egy érzéstelenítőkrémes pakolást teszünk fel az érintett területre. Ahhoz, hogy az adott arc-, vagy dekoltázsfelületen belül mindenhova kerüljön hatóanyag, és minél nagyobb felületen fejthesse ki hatását, sok tűszúrásra van szükség. A kezelés ezen utolsó 5-6 perce, az érzéstelenítés ellenére is fájdalmas. Hogy mennyire, az egyrészt az egyéni fájdalomküszöbtől, másrészt a terápia eredménye iránti vonzalomtól is függ. Vannak látványosan szenvedő vendégek, akik „soha vissza nem jövünk” felkiáltással távoznak, de – nyilván érzékelve és látva a kezelés hatását – mégis időről-időre visszatérnek.

Befejezésként, a szúrás nyomán maradt apró vércseppek letakarítását követően egy hűsítő, lágyító krémet alkalmazunk. Akinek van otthon, annak hűtő arc-, kiemelten szemkörüli maszk egy-két napi eseti alkalmazását javasoljuk.

Vannak a PRP-terápiának ismert mellékhatásai?

Dr. Gajdos Gábor: Mivel saját anyag kerül vissza a bőrbe, így nem kell tartani mellékhatástól, szövődménytől. Az alkalmazott tű mérete a lehető legkisebb, de apró hajszáleret eltalálva, esetleg előfordulhat apró bevérzés, ám a kezelés nem veszélyezteti az egészséget.

Közvetlenül a terápiát követően milyen hatásokat érzékel a paciens?

Dr. Gajdos Gábor: A vendégek visszajelzése szerint az első érzékelhető hatás nem látványos, inkább a bőr tapintásának megváltozásáról számolnak be. Számunkra mindig megnyugtatók a vendégektől kapott visszajelzések, melyek közül a legjobb a szakmai hozzáértők véleménye.

A filmes szakmából is járnak hozzánk, akik azt mesélték, hogy elsőként a sminkesek, maszkmesterek vették észre rajtuk a változást és kérdezték, mi történt, hogy érdemben más, kellemesebb tapintású lett a bőrük. Természetesen nem arról van szó, hogy egy éltesebb korú vendégből tinédzser korút tudunk varázsolni, de a bőr jelentősen meghálálja a kezelést.

Mennyi idő elteltével érzékeli a vendég a terápia hatásait?

Dr. Gajdos Gábor: A hatóanyag körülbelül 2-3 hét múlva bomlik le, ha nem éri túlzott hőhatás. Ez utóbbi elkerülése érdekében kerülni kell a napozást és a szoláriumozást. Három hét után már nincs szükség semmilyen korlátozásra, bár még zajlik a kezelés generálta biológiai folyamat, hozzávetőlegesen a harmadik hónap végéig, utána már nem várható további eredmény. A terápia hatásának elmúltával azonban nem hirtelen romlik le a kezelt felület állapota.

Tényleges bőrfiatalításról van szó, így természetes módon, fokozatosan jut vissza a kezelt felület a korábbi állapotába. A visszaöregedés időtartama nem elsősorban a kor, inkább az életmód függvénye. A túl sok UV sugárzás, a dohányzás, a kevés folyadékfogyasztás lerövidíti ezt a folyamatot.

Milyen gyakran érdemes ismételni a kezelést?

Dr. Gajdos Gábor: Az első évben gyakorlatilag mindenkinek három kezelést javasolunk. Az első után negyed év múlva a másodikat, majd ahhoz fél évre a harmadikat. Ezt követően vendégeink szükség szerint évenként, másfél évenként jelentkeznek ismét PRP-terápiára.

Minél jobb állapotú a bőr, annál gyorsabban születik újjá és annál látványosabb, tartósabb az eredmény. Nem véletlen, hogy Nyugat-Európában, ahol a mi viszonyainkhoz képest anyagilag nem olyan megterhelő egy PRP-terápia, a hölgyek már a húszas éveik végén, harmincas éveik elején kezeltetik magukat, hiszen könnyebb megőrizni egy még jó állapotban lévő bőrt, mint egy leromlottat feljavítani.

Akinek nagyon ráncos, dehidratált a bőre, annak a látványos eredményhez hosszabb időre és több kezelésre van szüksége. Mivel a terápia fokozza a saját hyaluronsav termelést is, amely vizet kötve feszesíti a bőrt, ez csak elegendő folyadékfogyasztás mellett lehetséges, ezért a kezelés után is fontos a bő folyadék bevitel.

A PRP terápiát kizárólag orvosok végezhetik. Miért?

Dr. Gajdos Gábor: Injekciót, ráadásul sok injekciót a megfelelő sterilitási szabályok betartásával beadni, ezt tanulni kell. És mivel ma még Magyarországon a PRP-kezelés nem egy széles körben elterjedt eljárás, célszerű az orvosi közreműködés.

A napjainkra a szépséggyógyászat egyik legtöbb sikerrel kecsegtető bőrfiatalító, bőrátépítő terápiájává vált vámpírszérum (PRP) kezelés, a traumatológiában évtizedek óta alkalmazott, saját vér injekcióból fejlődött ki.  Ha természetesen szeretnéd őrizni a fiatalságodat és bőröd (sz)épségét arra jelenleg ez az egyik legjobb megoldás. És Magyarországon is elérhető!

Euritmia-Medic Sebészeti Magánrendelő

Dr. Gajdos Gábor

Dr. Gajdos Gábor

sebész, traumatológus


Elérhetőségek

2013 Pomáz, Szőlőtelep u. 1.

weboldal

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

A PET-CT berendezéssel végzett diagnosztika egy olyan nagy érzékenységű vizsgálati módszer, ami már akkor figyelmeztethet kóros elváltozásra, amikor a daganatos megbetegedést a hagyományos módszerek még képtelenek feltárni. Az ideg- és elmebetegségek kezelésében is fontos szerepet játszik. Sok tekintetben életmentő vizsgálat.

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ha gerincsajgás, akkor hideg front, ha migrén, akkor meleg front, ha egyéb ízületi fájdalom, akkor eső lesz? Egyre többek számára ismerős a „két lábon járó időjós” fogalma, amikor a tested a legjobb időjárás-jelentő. A közhiedelemmel ellentétben ehhez sok esetben nem kellenek még csak az évek során beszerzett törések, sérülések sem, sőt megöregednünk sem muszáj ahhoz, hogy hasonló tüneteket tapasztalhassunk magunkon. De vajon, mi lehet a gyötrő szimptómák hátterében, hogyan járhatunk utána?

Érdekességek a szívünkről

Érdekességek a szívünkről

A szív a vérkeringésünk központjában található izmos aortapumpa, amely percenként 60-80-szor húzódik össze, ezzel tartva fenn a keringésünket. Folyamatos munkája biztosítja testünk valamennyi pontjának a vérellátását. Viszont romantikus kép is tartozik a szívhez, ami a szerelmes álmodozásokkal ellentétben valójában értünk dobog. De csak értünk? Tényleg megszakadhat a szívünk másért?