Szőlő: több pozitív hatása van, mint gondolnád

2018.09.07. 00:00 Medibon

Szőlő: több pozitív hatása van, mint gondolnád

A szőlő 7✚ egészségügyi előnye:

1. Gyulladásgátló

  • Mint más növényi alapú élelmiszerek, a szőlőben lévő antioxidánsok csökkenthetik a sejtkárosodást, a sejtmembránok védelme révén. A napi 1-2 fürt napi elfogyasztása segíthet megvédeni a szöveteket, az olyan káros reakciók kialakulásától, amelyek gyulladásokhoz vezethetnek a szervezetben.

2. Szívvédő

  • Amikor a szív- és érrendszeri egészségről van szó, a szőlő szinte túlteljesít. Ez a benne található antioxidánsoknak köszönhető, amik olyan molekuláris védőmechanizmusokat kapcsolnak be, amelyek csökkentik a szívizomszövet károsodását. A Michigani Egyetem Kardiovaszkuláris Központjában végzett kutatás szerint a szőlő fogyasztásával eredményesen csökkenthető a vérnyomás, és a szívbetegségek kockázata. A szőlő hatása azért kiemelkedőbb, mint amit étrendi változtatásokkal lehet elérni, mert célzottan hat egyes, a szívbetegségek kivédésében szerepet játszó génekre.

3. Pozitív hatásai az agyra

  • A szőlő polifenoljai védik az idegsejteket az oxidatív káros hatásoktól, ezzel segíthetnek abban, hogy csökkenjen az agyat érintő betegségek kialakulásának esélye. Javítja a neurotranszmitterek működését, és csökkentik a káros oxidáció kialakulásának kockázatát, ezekkel pedig javítják az agy kognitív funkcióit.

4. Bőrvédelem

  • A szőlőben található különleges fitonutriens vegyületek kutatások szerint megvédhetik a bőrsejteket az ultraibolya sugárzás hatásaitól.

5. Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának az esélyét

  • Csak most került sorra, ám a szőlőben egyik legfontosabb tápanyaga a rezveratrol, ami erős, immunerősítő antioxidáns. Kutatások szerint pozitív hatással van a szénhidrát-anyagcserére, ezzel segíti a szervezet vércukorszint szabályozását. Fontos, hogy ez a hatás csak nyers szőlő esetében érvényesül, mert a feldolgozott szőlőt tartalmazó készítményekben általában sok cukor is van, amelynek éppen ellenkező a hatása.

6. Hidratálás

  • Kevéssé ismert, bár nem meglepő tény: a szőlő 82% víz. A megfelelő hidratáció pedig szorosan kapcsolódik a bőr állapotához, a sejtek gyorsabb regenerációjához, és az általános egészséghez.

7. Rákellenes

  • A szőlő tápanyagai védik a sejtek DNS-állományát, éppen ezért több rákbetegség kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhat, amit több kutatás eredményei is igazolja. A tumor növekedését, és fejlődését előidéző ​​reakciókat képesek korlátozni. Például a kínai Zhejiang Egyetem kutatói a World Journal of Gastroenterology című szaklapban megjelent tanulmányukban a rezveratrol gyomorrákra gyakorolt hatásait vizsgálták egér kísérletekkel. Megfigyelték, hogy a rákos terület rezveratrollal való befecskendezésének hatására a tumor mérete akár 40%-kal is csökkent.

Végszó:

A szőlő nagyon fontos vitaminokat tartalmaz (A, B1, B2, B6, E és C), gazdag nátriumban, káliumban, kalciumban, fluorban, foszforban, és magas a vas, és magnézium tartalma is. Ezek miatt tud segíteni az idegek, és az agy működésében, a fogak, a csontok erősítésében, a vér felfrissítésében. A szőlő fogyasztása javítja az anyagcsere folyamatokat, ásványi anyagai segítenek elpusztítani a baktériumokat, nem engedi, hogy a méreganyagok tartósan a szervezetünkben megtelepedve roncsolják a bőrünket, hajunkat és körmünket, ezért belülről szépít.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Pajzsmirigy ultrahangos vizsgálat lelettel, konzultációval az Ultrahang Magyarországnál
Nyaki lágyrészek komplex UH vizsgálata lelettel, konzultációval az Ultrahang Magyarországnál
NŐKnél elterjedt tumorok szűrése nagy laborral, vizeletvizsgálattal a Benyovszky Központban