Véres széklet - Mik okozhatják, és mikor kell orvoshoz fordulni?

2019.02.06. 14:00 Medibon

Véres széklet - Mik okozhatják, és mikor kell orvoshoz fordulni?

Az észlelők 80%-a nem fordul orvoshoz sajnos, a véres széklet ürülését követően, elintézik egy legyintéssel, hogy biztos csak az aranyér vérzik. Azért valószínűleg nem hagyja nyugodni az illetőt, a vastag- és végbélráktól való félelem (jogosan), mert ha a széklet vérrel keveredik több súlyos betegségre is utalhat.

A világos piros véres széklet okai: 

  • ha a vér világos piros színű, bevonja a székletet, vagy rácsöppen a WC csészére, vagy a WC papírt színezi meg, az leggyakrabban a végbélből és az anusnyílásból származik aranyér, berepedés, hámsérülés következtében. 
  • ha a világos piros vér elvegyül a megszokott állagú széklettel, az a bél felsőbb szakaszából származik és leggyakrabban vastagbél daganatot jelez. 
  • ha a világos piros vér hasmenéses székürítéssel párosul, akkor leggyakrabban fertőzés, vagy krónikus gyulladásos bélbetegség, esetleg daganat a tünetek okozója.
Fekete, sötétbarna színű akkor a széklet,
  • ha a vér a bélcsatorna felső szakaszából származik, feketére, sötétbarnára, hígra (magas víztartalom) változtatja a székletet. A gyomor, és a vékonybél emésztő folyamatai módosítják a vér színét, ezért látjuk szurokszerűnek. A szurokszéklet a nyelőcsőből, a gyomorból, vagy a vékonybélből származhat, de véres vagy vörös, sötét ételek (hurka, nyers hús, vörösbor, áfonya, csokoládé), vagy széntabletta is okozhat ilyen jellegű székletet.
A székletben található, szabad szemmel nem látható vér
  • is komoly problémára utalhat. Friss kutatás szerint jelezhet keringési, légzőszervi, emésztési, vérzési, hormonális, vagy neuropszichológiai rendellenességet. Továbbá olyan gyulladást is a szervezetben, amely más daganatos betegségekkel (nem vastagbélrákkal), vagy Alzheimer-kórral is összefügghet (krónikus gyulladás fennállása esetén is nagyobb eséllyel alakulhat ki többféle ráktípus és az Alzheimer-kór is).

Még oka lehet a vérzésnek ételmérgezés (ha E. coli, Salmonella, vagy Shigella baktériumok okozzák), gyomorfekély (Helicobacter pylori nevű baktérium okozza), Crohn-betegség, végbélpolip (lehet jó-és rosszindulatú elváltozás is), de okozhatja a rendszeresen szedett aszpirin, vagy vérhígító is.

Kinek kell (sürgősen) orvoshoz fordulni?

  • Azoknak, akiknél bármely életkorban a véres széklet a székelési szokás megváltozásával jár (laza, vagy gyakoribb székletürítés legalább 6 héten keresztül).
  • Minden 60 év feletti személynek, akinél véres széklet jelentkezik akkor is, ha végbél tünetei nincsenek.
  • Azoknak a 60 év feletti hölgyeknek és uraknak, akiknél a székelési szokás hirtelen tartósan megváltozik (akkor is ha nem társul végbélvérzéssel, vagy véres széklet ürítésével).
  • Minden, a végbélben tapintható elváltozással rendelkező betegnek!
  • Minden férfinek, akinél ismeretlen eredetű vashiányos vérszegénység lép fel, illetve a vashiányos hölgyeknek a menopauza utáni életkorban.

Figyelem: a székletet a cékla, a paradicsom, vagy a bogyós gyümölcsök is elszínezhetik annyira, mintha véres lenne. Ezért midnig érdemes átgondolni, milyen ételeket fogyasztottunk a korábban, nehogy fölöslegesen aggódjunk.

A (biztosan) véres széklet veszélyes betegség jele lehet, jobb megelőzni a bajt, és időben orvoshoz kell vele fordulni!

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

 

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat!

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat!

A telefonkönyvedben lassan több az orvosok telefonszáma, mint az ismerőseidé? A rendelőben már a takarító is a neveden szólít? Bizonyos egészségügyi panaszok okait nem mindig lehet gyorsan és egyszerűen feltárni. Ha több kezelés és vizsgálat is kudarcot vallott nálad, továbbra is visszatérő betegségek, krónikus tünetek gyötörnek, a háttérben ismeretlen eredetű gyulladások, gócok húzódhatnak meg, és gyengítik le napról napra egyre inkább a szervezetedet. 

Érdekességek a szívünkről

Érdekességek a szívünkről

A szív a vérkeringésünk központjában található izmos aortapumpa, amely percenként 60-80-szor húzódik össze, ezzel tartva fenn a keringésünket. Folyamatos munkája biztosítja testünk valamennyi pontjának a vérellátását. Viszont romantikus kép is tartozik a szívhez, ami a szerelmes álmodozásokkal ellentétben valójában értünk dobog. De csak értünk? Tényleg megszakadhat a szívünk másért?

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ha gerincsajgás, akkor hideg front, ha migrén, akkor meleg front, ha egyéb ízületi fájdalom, akkor eső lesz? Egyre többek számára ismerős a „két lábon járó időjós” fogalma, amikor a tested a legjobb időjárás-jelentő. A közhiedelemmel ellentétben ehhez sok esetben nem kellenek még csak az évek során beszerzett törések, sérülések sem, sőt megöregednünk sem muszáj ahhoz, hogy hasonló tüneteket tapasztalhassunk magunkon. De vajon, mi lehet a gyötrő szimptómák hátterében, hogyan járhatunk utána?